Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Купили квартиру, що робити далі?

Після укладення договору про покупку житла новому власнику слід вжити додаткових заходів, які пов'язані з переоформленням важливих паперів на квартиру, на надання послуг ЖКГ. Зробити це потрібно в найкоротші терміни, щоб не порушувати закон та не мати згодом неприємностей.

Документи, які залишаються у сторін після операції

Перелік документів, які залишаються після операції з придбання нерухомості у кожної зі сторін, дещо різниться. Для продавця він мінімальний, йому достатньо мати підписаний та зареєстрований в Держреєстрі договір продажу квартири, а також копію акту про передачу житла.

У покупця має залишитися кілька паперів, кожен з яких підписується сторонами на певному етапі угоди:

  1. Договір на покупку нерухомості. Новий власник завдяки цьому документу отримує всі права на нерухомість.
  2. Акт прийому-передачі житлової нерухомості. Після його підписання всі зобов'язання за збереження житла та його оплату переходять повністю на нового власника.
  3. Виписка з Єдиного державного реєстру нерухомості про основні характеристики та зареєстровані права на об'єкт нерухомості.
  4. Розписка про передачу всієї суми грошей, прописаної в договорі.
  5. Якщо житло розташовується в новобудові, то забудовником передається покупцеві документ про пайову участь.

Якщо купується квартира одним із власників якої є неповнолітня дитина, то слід мати на руках дозвіл опіки про право реалізації житла. Сьогодні вигідно купити 1-кімнатну у Львові можна на популярному українському сайті DOM.RIA. Тут відвідувачам доступна програма перевірених квартир де фахівець сайту провів панорамну зйомку для фіксації стану житла. Наявність на сайті актуальної та свіжої інформації дозволила DOM.RIA стати №1 серед сайтів-конкурентів у сфері житлової нерухомості.

Які дії необхідно зробити після покупки квартири?

Для вторинного ринку буде потрібно провести переоформлення всієї документації на житло. Слід звернути заяву на перереєстрацію особового рахунку в керуючу компанію на нового власника. Часто при наявності заборгованості, що залишилася від колишніх мешканців, ЖКП відмовляє в такій послузі до повного погашення наявного боргу.

Новий власник за відсутності цієї умови в договорі не зобов'язаний відповідати за чужі борги. Проблеми з боргами можна передбачити заздалегідь, якщо перед підписанням договору купівлі-продажу продавець представить довідку про відсутність боргів за ЖКП. При переоформленні особового рахунку частина інформації залишиться колишньою. Це дані про загальну площу та кількість кімнат, для яких надаються послуги ЖКГ. Новим буде кількість проживаючих громадян та ім'я власника нерухомості. Бажано в найкоротші терміни переукласти договори з організаціями, що надають комунальні послуги. Це допоможе уникнути непорозумінь у майбутньому.

Де переоформити квитанції по ЖКГ?

Найбільш важливим питанням, яке постає перед новим власником квартири, вважається переоформлення договорів по комунальним послугам.

  1. Електроенергія. Власник квартири з пакетом документів повинен попрямувати в енергетичну компанію, де складається заява на надання послуг та укладається договір. Відбувається переоформлення паперів на лічильник обліку електроенергії.
  2. Водопостачання. Новий господар повинен звернутися в службу Водоканалу для переукладення договору на надання послуг. Обов’язково потрібна перереєстрація приладів обліку води. Встановлюється дата їх останньої повірки, якщо терміни минули, то потрібно провести дану процедуру.
  3. Газопостачання. Якщо в будинку знаходиться газова плита, то слід звернутися в міську службу газу.

За наявної в квартирі стаціонарного зв'язку, обов'язково відвідування телефонного вузла, де потрібно скласти заяву та подати документ, який є підставою володіння даним приміщенням. Підписується договір з новим власником житла.

Прописка та терміни

Купуючи житло для проживання в ньому, а не для інвестування вільних коштів, покупець зобов'язаний оформити прописку, причому необхідно дотримуватися термінів. З моменту зняття з обліку за місцем проживання та до реєстрації в новій квартирі не повинно пройти більше тижня, інакше мешканці будуть оштрафовані за порушення встановленої процедури. Є можливість подати заяву в Центр надання адміністративних послуг.

Після покупки житлового приміщення новий власник повинен провести переоформлення паперів:

  1. пов'язаних безпосередньо з самою нерухомістю (виписка з Держреєстру, кадастровий та технічний паспорта);
  2. з наданням послуг ЖКГ (вода, світло, газ);
  3. своєчасно зареєструватися за місцем проживання.

Тільки після отримання на руки власником всіх паперів можна вважати, що процес придбання житла закінчений та більш ніяких несподіванок не трапиться.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь