Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно вибрати хороший саджанець винограду для своєї ділянки?

Запорука гарного виноградника - якісні, здорові саджанці. Стартовий потенціал посадкового матеріалу спочатку повинен бути відмінним. Безумовно, слабкі кущі винограду в процесі культивації можна відновити, але на це підуть роки. Тому краще не ризикувати, і дізнатися все про те, як вибрати якісний виноградний саджанець.

Де купувати посадковий матеріал?

Ринок, придорожні точки продажів - не найкращі місця для вибору саджанців. В цьому випадку дуже високий ризик, що посадковий матеріал виявиться поганої якості. Потенційним покупцям продавці зазвичай демонструють фото з потужними, красивими кущами і виноградними гронами запаморочливої величини. На жаль, в 95% випадків картинка далека від реальності.

До речі, купить саженцы винограда хорошої якості можна за даним посиланням.

Щоб не стати жертвою шахраїв, купувати хороший виноград слід у тих, хто сам його вирощує. Відрізнити таких продавців нескладно: крім якості та розміру, вони відразу повідомляють масу корисної інформації про морозостійкість, визрівання лози і т. д.

За якими параметрами вибирають саджанці?

За якісними характеристиками саджанці винограду поділяють на такі категорії:

  1. елітні;
  2. перший сорт;
  3. другий ґатунок;
  4. некондиційні.

Критерієм для класифікації рослин виступає їх коренева система. Елітний саджанець відрізняє наявність чотирьох коренів, що мають біля основи діаметр мінімум в 2 мм. У саджанців першокласного сорту також мають бути присутніми чотири корінця, але товщина в 2 мм допустима для пари з них. Якість саджанця визначають по визрілим паросткам (довжина хоча б одного з них повинна стартувати від 20 см).

До другого сорту відносять рослини, що не відповідають параметрам попередньої категорії. Обов'язкова вимога - три вузла визрілого приросту і пара корінців. Якщо дві останні риси для саджанця не характерні, то їх відносять до некондиційного матеріалу. Купувати такий точно не варто, оскільки він не зможе дати хорошого врожаю.

Візуально визначивши потрібну категорію, покупцеві слід упевнитися в якості саджанця. Як це зробити правильно? Найпростіший метод - попросити продавця надрізати один з корінців. У здорових, якісних рослин місце зрізу повинне бути досить вологим, молочного або білого кольору.

Пагони і листя майбутніх саджанців заслуговують не меншої уваги. Перші повинні бути визрілими: коричневими з зовнішньої сторони і соковито-зеленими на зрізі. Нижня пластина листя - найкращий показник здоров'я винограду. Вона повинна бути гладкою, рівною, без зон освітлення базового кольору. Нерівності, плями на листах - ознака того, що кущ страждає виноградним свербуном.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь