Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Бухгалтерський аутсорсинг: навіщо він потрібен?

Переваги бухгалтерського аутсорсингу

Економія витрат. Для бізнесменів, особливо початківців, в першу чергу важлива оптимізація витрат. Передача обліку «на сторону» на першому етапі діяльності дозволяє досягти цієї мети. Зазвичай вартість послуг для малого бізнесу не перевищує місячної зарплати одного кваліфікованого бухгалтера. А адже витрати на облік далеко не обмежуються окладом фахівця. На зарплату нараховуються 30% страхові внески, крім того для бухгалтера потрібно придбати меблі, оргтехніку, встановити спеціалізоване ПЗ і т.д.

Для середніх і великих підприємств пряма економія від бухгалтерського аутсорсингу не настільки очевидна. Якщо у компанії є значний документообіг, кілька видів діяльності і податкових режимів, то вартість послуг з ведення обліку значно зростає. Але на цьому рівні бізнесмени зазвичай вже добре вміють рахувати гроші та інші ресурси. Тому вони часто віддають «на сторону» технічно складні і трудомісткі ділянки. В першу чергу - це розрахунок зарплати і «супутніх» обов'язкових платежів. Крім того, навіть якщо грошові витрати в результаті кілька і виростуть - це компенсується іншими перевагами аутсорсингу.

Оптимізація бізнес-процесів. Хоча облік і є необхідною частиною ведення бізнесу, але заробляють більшість підприємців за рахунок інших операцій. Тому, віддавши бухгалтерію «на сторону», власники і керівництво компанії зможуть зосередитися на тих процесах, які приносять їм прибуток

Стабільність. Штатний бухгалтер може піти на лікарняний або несподівано звільнитися. А якщо це сталося в звітний період, а бухгалтер був один, то у компанії можуть виникнути дуже серйозні проблеми. При аутсорсингу така ситуація неможлива. Навіть якщо окремий фахівець захворів, пішов у відпустку або звільнився, це ніяк не відіб'ється на клієнтах консалтингової компанії.

Висока якість послуг. Штатним бухгалтеру, зайнятому «плинністю», часто колись підвищувати свою кваліфікацію і відстежувати зміни в законодавстві. Аутсорсингова фірма - це колектив професіоналів, тому всі питання, що виникли при веденні обліку, легко вирішуються після консультацій з колегами. До того ж в штаті консалтингових компаній зазвичай є окрема посада методолога, який спеціалізується на глибокому вивченні законодавства та внесених до нього змін.

Швидка адаптація. Ситуація на ринку може змінитися дуже швидко і значно. Бізнесмену, щоб «підлаштуватися» до нових умов, може бути необхідно в короткі терміни істотно наростити обсяги, або ж, навпаки, тимчасово «стиснутися». При стандартній організації роботи у всіх цих випадках потрібно наймати нових співробітників або звільняти наявних. Це пов'язано зі значними витратами, як фінансовими, так і організаційними. А якщо бізнес-процес переданий на аутсорсинг, то досить просто при необхідності змінити умови договору з консалтинговою компанією.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


2 thoughts on “Бухгалтерський аутсорсинг: навіщо він потрібен?

Залишити відповідь