Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке чорний піар?

Всі, хто коли-небудь пов'язував свою діяльність з рекламою і маркетингом, напевно мали справу з відомим "чорним піаром". Вперше він з'явився на пострадянському просторі в кінці 90-х років. Чорному піару на диво швидко вдалося проникнути на рекламний ринок і змусити власників бізнесу шукати інші, ефективніші методи взаємодії з аудиторією.

Що таке чорний піар?

Чорний піар - дії, які застосовуються для руйнування репутації приватної особи, бренду, компанії і т. д. Він використовується в багатьох сферах діяльності. Так, найчастіше його можна побачити в політиці, бізнесі, інформаційному середовищі. В основі чорного піару лежить помилкова інформація, видобута нечесним шляхом, тому його легко відрізнити від інших способів впливу.

У маркетингу і рекламі виділяють два основні мети чорного піару: витіснення противника з ринку і здійснення впливу на партнерів і клієнтів. Принцип їх дії простий - зробити так, щоб конкуренту було погано. Найчастіше, інформація про певний "об'єкті", подається анонімно, оскільки так він не зможе пред'явити претензії і подати в суд за поширення неправдивих відомостей. Таким чином, навіть якщо людина буде знати, хто намагався очорнити її ім'я, довести це практично неможливо.

Зазвичай чорний піар маскують під шокуючі новини і викриття. Суспільство обожнює бути в курсі нових чуток і пліток, які пов'язані з правами людини і споживача, проблемами екології та темами соціальної значущості. Саме тому чорні матеріали подають "під соусом" справедливості і боротьби за чесність.

Як застосовують чорний піар?

Останнім часом чорний піар використовують для того, щоб зіпсувати репутацію в інтернеті. Такий метод став одним з найбільш дієвих способів боротьби з конкурентами, оскільки зараз весь бізнес плавно переходить в мережу. Жертвою такого методу став відомий український бізнесмен Вадим Ермолаев нещодавно.

Атаки чорного піару завжди націлені на певну аудиторію - на всіх, хто будь-яким чином пов'язаний з "метою": клієнти, постачальники, ділові партнери.

Організації, які надають послуги чорного піару, обов'язково вивчають цільову аудиторію. Так, деякі агенти на час стають клієнтами компанії, особистими помічниками політика або найманими працівниками. За час роботи в потрібному місці, вони встигають почерпнути інформацію у відкритих і закритих джерелах організації і зібрати готовий компромат. Є і другий спосіб, більш швидкий, але нелегальний. Зацікавлені особи зламують бази даних і підкуповують всіх, хто відповідає за безпеку зберігання інформації.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь