Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

25 червня - Міжнародний день моря або День мореплавця

Однією з головних проблем мореплавства залишається піратство. Від набігів розбійників щорічно страждають сотні судів. В основному пірати нападають на кораблі поряд з узбережжям Африки, в районах Південно-східної Азії і Латинської Америки.

Центр юних моряків в Бресті: тут кожен мріє стати капітаном

Приводом навідатися туди став міжнародний День моряка або, по-іншому, День мореплавця. Його святкують сьогодні в багатьох країнах. Ще один привід - День працівників морського і річкового флоту, який відзначать в першу неділю липня. Більше про роботу моряка смотрите здесь.

Справжні аси

Центр, де готують майбутніх моряків, в місті діє з 1988 року. Називався він спочатку «Клубом юних моряків з флотилією». Очолив його капітан II рангу запасу Борис Ріхтер. На березі Мухавца виділили територію для базування навчальних судів і шлюпок. Через кілька місяців Гомельское річкове пароплавство передало баржу, яка після переобладнання отримала назву «Ліра» і використовується в якості бази для стоянки, поточного ремонту суден і зберігання майна. Сьогодні вона носить назву «Юнга».

Трохи пізніше з кримської Феодосії клуб отримав три пластикові шлюпки ЯЛП-6 з вітрильним спорядженням і підвісними моторами. З Архангельська в Брест доставили дві шлюпки ЯЛ-6. На них відразу почали підготовку збірної команди клубу для участі в першому Всесоюзному зльоті юних моряків і річковиків. Потім цей ряд поповнив модифікований парусно-моторний бот «Дельфін».

До занять приступили тоді відразу двісті курсантів. За словами директора Центру Євгенія Проліски, зараз тут безкоштовно навчаються близько тисячі хлопців, більше трьохсот з них осягають знання суто морської спрямованості. Вихованці, які відвідують туристично-краєзнавчий і досугово-фізкультурно-оздоровчий відділи, також занурюються в морську життя. Займаються тут і дівчатка.

Педагоги тут - справжні аси своєї справи. Наприклад, завідує відділом морської спрямованості Володимир Луцкевич: він служив на Балтійському флоті, готував екіпажі кораблів. Брестських хлопців навчає з 2000 року.

Заняття круглий рік

Навчання тут проходить пізнавально круглий рік, хлопці із задоволенням відвідують заняття. «Вчимо азам морської справи, - каже Володимир Луцкевич, - в'язати вузли, пристрій шлюпки, прапорний семафор, команди ... З травня по жовтень хлопці проходять шлюпкову практику на річці Мухавец, так вони відпрацьовують навики, отримані під час навчального процесу. Як підсумок практики - змагання з веслування на ЯЛ-6, походи «Річкові робінзони» на теплоході «Фрост». Це все грає важливу роль в тому, щоб діти відчули себе справжніми моряками ».



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь