Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості проектування складських приміщень

Чи не зіпсується чи вантаж при тривалому зберіганні, як оперативно будуть проводитися вантажно-розвантажувальні роботи, наскільки просто працівникам орієнтуватися в складських приміщеннях - все це багато в чому залежить від грамотного планування.

ВИДИ складських приміщень

Незалежно від типу вантажу, всі складські приміщення поділяються на кілька сегментів:

  1. адміністративно-побутові;
  2. підсобно-технічні;
  3. основні, де зберігається товар;
  4. допоміжні.

Адміністративно-побутові - в них розміщують офіси, кімнати відпочинку, гардеробні, місця для куріння і санвузли. Згідно з правилами пожежної безпеки, електрику в особистих цілях персонал може використовувати тільки тут.

Підсобно-технічні - в них зберігаються обладнання та інструменти, а також розташовуються комунікації: вентиляційні камери, машинні відділення, котельні, ремонтні майстерні та виробничий інвентар.

Основні приміщення складу - виконують ряд функцій, таких як зберігання вантажу, проведення його інвентаризації, фасування товару і розпакування прибула тари.

Допоміжні приміщення - в них зберігається тара, піддони, а також розташовуються ремонтні майстерні.

Якщо розглядати склад з подібною класифікацією, то все приміщення в ньому будуть ділитися на призначені для зберігання продукції і не призначені. Дізнатись більше про быстровозводимые складские помещения можна за посиланням. Експерти в сфері логістики рекомендують дотримуватися пропорцію всіх площ 2: 1.

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ПЛАНУВАННЯ СКЛАДУ

Головна мета планування - забезпечити зручне і безпечне зберігання товару. Будь-яка продукція повинна бути цілодобово доступна незалежно від заповнювання стелажа. Крім того, має бути ясно видно, який товар і в якій кількості є в наявності.

Дотримання цих умов дозволяє налагодити логістику, збільшити товарообіг, а разом з ним, і прибуток.

Однак зберігання об'ємних партій неможливо без спеціальної техніки. Щоб спростити роботу вантажно-розвантажувальних машин і зменшити випадки псування торців стелажів через неакуратне водіння, потрібно максимально спростити планування. Розширити проходи між стелажами, сітку колон зробити максимально рідкісної, наскільки це дозволяють технічні можливості і безпеку. Оптимальним рішенням вважається однопрогоновий склад.

Стандартні розміри сітки колон: 6 * 6, 6 * 12, 12 * 12; 12 * 18; 18 * 18; 18 * 24.

Залежить планування і від висоти складу: можна зробити кілька поверхів за допомогою мезоніну або розмістити стелажі на однаковому рівні, якщо такої необхідності немає.

Що важливо врахувати:

  1. умови зберігання товару, а також можливість зберігати кілька продуктів в одному місці;
  2. спосіб розміщення і укладання вантажу, його кріплення, якщо в цьому є необхідність (наприклад, автомобільні шини);
  3. можливість використання спеціальної підйомної техніки;
  4. таку укладку товару, яка забезпечить доступність продукту в будь-який час;
  5. забезпечення безперервної логістики.

Крім цього, повинні дотримуватися норми пожежної безпеки, а їх чимало. Запасний вихід завжди доступний, працює вентиляція і горючі речовини надійно ізольовані. Суворо забороняється навіть тимчасово залишати тару в проходах або завалювати мішками евакуаційний вихід!

Необхідно враховувати і тип закладеного матеріалу:

  1. Каучук або автошини. У безсекціонном складі зберігання разом з даними матеріалами чогось стороннього не допускається.
  2. Бавовна, шерсть, мішковина. Відстань між проходами має бути не менше 2 м, а висота до світильників не менше 1 м. Штабелі бавовни повинні бути розділені проходами, причому допускається не більше 300 т, природно, зберігання поблизу горючих речовин заборонено.

Для зберігання бавовни, каучуку, хімічно активних металів і т. д. Використовують склади з 2 ступенем вогнестійкості, синтетичний каучук і автошини зберігають на складах з вогнестійкістю не нижче 3.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь