Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Діагностика Covid-19

Швидка і надійна діагностика Covid-19 - це перший крок до його лікування та профілактики. Щоб визначити наявність вірусу в організмі, застосовуються різні методи дослідження. До них відноситься експрес-тестування на антитіла, методика ПЛР і LAMP. Тут всього за кілька хвилин ви зможете дізнатися, який з цих тестів більш ефективний, як вони проводяться і скільки займають за часом.

ПЛР-тест

Метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) є більш точним способом виявлення інфекції Covid-19. На відміну від інших способів діагностики він спрямований не на виявлення антитіл, що виробляються організмом при захворюванні, а безпосередньо на сам вірус. Це дозволяє визначити, хворіє людина коронавирусной інфекцією зараз чи ні. ПЛР-тест найбільш ефективний в тому випадку, якщо він зроблений протягом 7-10 днів з виникнення перших симптомів інфекційного захворювання.

Як проводиться тест ПЛР? Забір біоматеріалу з носоглотки для дослідження проводиться за допомогою тампона. Для цього необхідно звернутися в лабораторію або викликати фахівців приватної клініки додому (наприклад, якщо ви не хочете контактувати з іншими людьми). Записатись на тестування онлайн можна на сайті за посиланням.

Кому рекомендується тестування ПЛР? Якщо ви контактували з людиною, які хворіють на Covid-19.

Через скільки будуть відомі результати дослідження? В середньому, для отримання результатів необхідно близько 24 годин. При зверненні в державні лабораторії термін очікування може збільшитися до 2-3 днів і більше.

Наскільки точно тестування ПЛР? Це найнадійніший метод виявлення Covid-19. За даними досліджень, клінічна чутливість тестів становить близько 80%, тому отримання помилково негативного або помилково позитивного результату зведено до мінімуму.

Тест на антитіла до Covid-19

При проникненні вірусу в організм імунна система починає виробляти специфічні антитіла (Ig - імуноглобуліни), призначені для захисту від інфекції. Тести на антитіла до Covid-19 визначають їх наявність і тому дозволяють дізнатися, хворіє людина коронавірусів або вже перехворів раніше.

Всього в організмі людина існує 5 видів антитіл: IgM, IgG, IgA, IgD, IgE. В основному, при коронавирусній інфекції виробляються:

  1. IgM. Це перші імуноглобуліни, які з'являються протягом 3-5 днів після інфікування і залишаються в організмі до 30-35 днів. Це означає, що виявити імуноглобуліни М можна тільки протягом інкубаційного періоду і під час хвороби.
  2. IgG. Вони починають вироблятися пізніше, і є основними антитілами, які нейтралізують вірус. Залишаються в організмі протягом декількох місяців і навіть років. Це означає, що виявити імуноглобуліни G можна тільки в перебіг захворювання і після одужання.

Для тестування на антитіла застосовується імуноферментний (ІФА) або імунохемілюмінесцентний (ІФЛА) аналіз. Це експрес-тестування, яке показує кількість антитіл IgM та IgG. Проводиться в лабораторії або в домашніх умовах, якщо викликати фахівців приватної клініки для забору біоматеріалу на будинок.

Як проводиться скринінг? Застосовується зразок крові, взятої з вени або пальця. Біоматеріал та спеціальний розчин наноситься на тест-карту. Результат визначається після повного прояву кольорових смуг, кількість і розташування яких вказує на наявність імуноглобулінів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь