Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке системи контролю доступу

Використання будь-якої будівлі чи приміщення неможливо без забезпечення його безпеки, контролю доступу всередину будівлі. Для обмеження доступу сторонніх осіб використовуються СКУД - системи контролю доступу.

Крім виконання основних функцій, СКУД використовуються для:

  1. організації системи обліку робочого часу;
  2. інтеграції з системами візуального спостереження на пропускних пунктах;
  3. контролю в'їзду - виїзду транспортних засобів та визначення автономерів;
  4. створення комплексних рішень для вирішення індивідуальних завдань.

Дещо рідше СКУД використовується як біометрична система контролю обліку робочого часу. При їх інтеграції з системами бухгалтерського обліку, за допомогою контролера можна розраховувати заробітну плату співробітників. Замовити услуги скуд можна за посиланням.

Системи контролю доступу складаються з декількох ключових елементів:

  1. ПЗ продукту;
  2. контролерів СКУД;
  3. зчитувачів інформації з носіїв для ідентифікації;
  4. карт доступу;
  5. турнікетів або шлагбаумів;
  6. електромагнітних замків або засувок;
  7. домофонів;
  8. спеціальних терміналів, які враховують робочий час.

Системи контролю доступом на двері

Найбільшою популярністю на ринку користуються системи контролю та управління доступом на двері. Найчастіше їх використовують в малих і середніх офісах, а також на великих підприємствах, де необхідно забезпечити обмеження доступу до деяких (або до всіх) приміщень.

СКУД система реалізується в кілька етапів:

  1. На двері при вході в приміщення встановлюється електромагнітний замок або клямка. Біля отвору встановлюється зчитувач електромагнітних карт. В залежності від побажань і вимог замовника, можуть встановлюватися два зчитувача (на вхід і вихід) або пристрій для входу і кнопка відкриття дверей при виході.
  2. Над дверним прорізом встановлюється спеціальний датчик (геркон). Пристрій допомагає системі зрозуміти, чи був здійснений прохід. При необхідності, до дверей монтується спеціальний доводчик.
    Замок, зчитувач і всі необхідні датчики проходу приєднуються до контролера доступу. Використання СКУД може вестися як автономно, так і за допомогою мережі. Локальні системи обліку використовуються на одних дверей, мережеві - при необхідності забезпечити контроль над кількома дверима.
  3. При використанні мережного контролера його підключення до комп'ютера відбувається за допомогою спецпротокола або мережі. У деяких випадках ПЗ контролера може знаходиться на одному комп'ютері, а БД користувачів - на іншому ПК.

Системи контролю доступом для турнікетів

Системи безпеки в приміщеннях на середніх і великих підприємствах можуть організовуватися за допомогою турнікетів. Останні бувають від невеликих до пристроїв на повний зріст, які перекривають всю площину отвору для входу-виходу.

Подібний тип СКУД часто встановлюється з спеціальною огорожею. До турнікету підключаються два пристрої - зчитувачі карт і пульти управління турнікетами. І турнікети і зчитувачі карт підключаються до спеціального контроллера, а він - до комп'ютера зі спеціальним ПО і базами даних.

Для забезпечення контролю в'їзду - виїзду використовуються СКУД зі шлагбаумом. Заїзд на територію здійснюється за наявності спеціального брелока (у водія або на посту охорони підприємства).

Як блокуючих елементів найчастіше використовуються двері, турнікети, шлагбауми, що перегороджують камери або бар'єри. Всі вони забезпечуються замками або засувками, а також приводами для відкриття механізмів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.