Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Сечокам'яна хвороба - що треба знати пацієнту

Сечокам'яна хвороба - захворювання обміну речовин, що призводить до утворення каменів у нирках. Оскільки сечокам'яна хвороба виникає через порушення обміну речовин, то це захворювання не нирок, а ВСЬОГО ОРГАНІЗМУ!

Сечокам'яна хвороба: утворення каменю - привід бити на сполох і з'ясовувати причину його формування

Сечокам'яна хвороба часто рецидивує через те, що порушення обміну речовин, що стали причиною утворення каменю, зберігаються. За даними статистики камінь з'являється повторно в 50% (!!!) випадків через 3-5 років після його видалення. Для того, щоб зрозуміти причину утворення каменів в нирках необхідно пройти ряд обстежень:

  1. Визначити хімічний склад каменя
  2. Здати кров і добову сечу на біохімічний аналіз («Обмінні порушення»)
  3. Паратгормон крові
  4. Оцінити стереотип харчування людини.

Паратгормон - біологічно активна гормональна речовина, що виділяється околощітовіднимі залозами. Паратгормон регулює рівень кальцію і фосфору в крові. Оцінка рівня паратгормона необхідна всім пацієнтам з сечокам'яною хворобою!

Сечокам'яна хвороба: визначення хімічного складу каменя

За хімічним складом каменю можна судити про тип порушення обміну речовин. Ви знаєте, що після будь-якої операції вилучені органи або тканини завжди піддаються дослідженню. Те ж саме необхідно зробити і з каменем. У випадку з каменем необхідно виконати інфрачервону спектрофотометрію для визначення хімічного складу каменю, а щоб дізнатись про мкб препараты - перейти за посиланням.

Види каменів:

  1. Вевелліт;
  2. Ведделліт;
  3. Апатит;
  4. гідроксиапатит;
  5. карбонатапатіт;
  6. Вітлокіт;
  7. Бруш;
  8. Струве;

Сечокам'яна хвороба: біохімічний аналіз крові і сечі

Біохімічний аналіз крові і сечі - це визначення концентрації біологічно важливих хімічних речовин (кальцій, натрій, магній, фосфор, хлор, сечовина, креатинін, сечова кислота, екскреція оксалатів), різних продуктів обміну і їх перетворень в біологічних рідинах організму людини.

Алгоритм підготовки для біохімічного аналізу крові та сечі при сечокам'яній хворобі:

  1. Збір добової сечі починається з 6 ранку (час відліку), до 6 ранку пацієнт мочиться в унітаз.
  2. Усі наступні порції сечі збираються в одну ємність.
  3. Закінчується добовий збір сечі для проведення біохімічного аналізу о 6 годині ранку наступного дня. Після закінчення збору необхідно провести заміри загальної кількості сечі, зібраної протягом доби, і записати цифру в літрах (наприклад, 2.2 літра і т.д.). В день збору добової сечі необхідно вжити 2 л рідини.
  4. Після проведення описаних процедур, вранці того ж дня, необхідно змішати всю зібрану протягом доби сечу (збовтати ємність), відібрати 100 мілілітрів матеріалу, перелити в окремий контейнер і доставити в лабораторію.
  5. Першу ранкову сечу в день проведення аналізів зібрати в окремий контейнер. Якщо перше ранкове сечовипускання буде до 6 ранку включно, то з цього контейнера відлити в загальну ємність з добовою сечею приблизно 50 мл і тільки після цього збовтати загальну ємність. Загальний обсяг сечі визначається з урахуванням всієї ранкової сечі. В іншому випадку, тобто якщо перше ранкове сечовипускання буде після 6:00, сечу в загальну ємність не зливати.
  6. Доставити лабораторний матеріал для дослідження: 100 мл добової сечі, контейнер з ранкової сечею. Необхідно обов'язково вказувати загальний об'єм сечі, зібраний протягом доби, а також вага і зріст пацієнта.
  7. Того ж ранку в тій же лабораторії здати кров натщесерце на біохімічний аналіз.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.