Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види застібок блискавок

Блискавка - одна з найбільш затребуваних застібок. Вона забезпечує швидке і надійне з'єднання двох деталей, використовується при пошитті одягу, взуття, спортивного і туристичного спорядження, рюкзаків і сумок.

З моменту появи першої блискавки пройшло більше 100 років, і за цей час з'явилося безліч різних варіантів. У цій статті розглянемо основні види блискавок і їх призначення. А великий асортимент блискавок, наприклад, рулонні блискавки, можна придбати, перейшовши за посиланням.

Матеріал тасьми

Блискавка складається з тасьми, зубів і замку. Тасьма виготовляється з синтетичних, сумішевих та натуральних матеріалів різного кольору і щільності.

Вона може бути:

  1. щільною
  2. прозорою
  3. декоративною (мереживною)

Використання спеціального просочення робить тасьму водонепроникною. Чим більше ланки, тим міцніше повинна бути стрічка, на якій вони кріпляться.

Матеріал і форма ланок

Ланки виконують з:

  1. Синтетичного волокна. Воно використовується при виробництві спіральних застібок. Його або пришивають до стрічки, або намотують на неї таким чином, що формуються невеликі виступи. Універсальний варіант для самих різних виробів.
  2. Пластика. Тракторна блискавка складається з окремих пластикових зубців, які при з'єднанні утворюють малюнок, що нагадує гусеницю трактора. Така застібка відрізняється високою стійкістю до зносу, що оптимально для верхнього одягу.
  3. Металу - латуні або нікелю. Метал ускладнює блискавку, тому ці застібки підходять тільки для дуже щільних тканин, наприклад, джинси, штучної і натуральної шкіри. Фіксація відбувається завдяки асиметричній формі елементів, у яких з одного боку влаштований виступ, а з іншого - поглиблення.
    Розмір зубців визначає номер застібки.

Конструкція

Виробники випускають стандартні і потаємні блискавки. Другі, на відміну від звичайних, в закритому вигляді практично непомітні, тому що самі ланки розташовані з вивороту застібки.

За типом розстібання блискавки поділяються на:

  1. Нероз'ємні. Використовуються на сукнях, спідницях, брюках - виробах, які не потребують повного роз'єднання двох елементів.
  2. Роз'ємні з одним замком. Підходять для курток, жакетів, спортивних ветровок.
  3. Роз'ємні з двома замками. Їх вибирають при пошитті подовжених курток і пальто для зручності під час ходьби і сидіння.

Тип замка

  1. Автоматичний. У собачці такого типу влаштовано спеціальний механізм, який запобігає розбіжність блискавки при будь-якому положенні пуллер.
  2. Напівавтоматичний. В механізм вбудований стопор, чиє завдання - не дати блискавки розійтися. Щоб він спрацював, язичок потрібно опустити.
  3. Галантерейний. Не володіє фіксатором, тому блискавка легко розстібається навіть при невеликому зусиллі.

Під кожний швейний виріб підбирається своя блискавка. Враховується товщина тканини, призначення та дизайн виробу, особливості його експлуатації.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.