Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як працює кондиціонер

Будь-який кондиціонер складається із зовнішнього і внутрішнього блоку. Він охолоджує або нагріває повітря в приміщенні завдяки фазовим переходам холодоагенту (фреону), що циркулює в замкнутій системі. Инверторные кондиционеры в широкому асортименты представлені на сайті за посиланням.

Газоподібний фреон з випарника внутрішнього блоку всмоктується компресором зовнішнього блоку, стискається в ньому до 15-25 атмосфер і розігрівається до + 70 ÷ 100 С. Потім газ надходить в теплообмінник зовнішнього блоку, охолоджується за допомогою вентилятора, конденсується і переходить в рідкий стан.

Після цього фреон потрапляє в регулятор потоку (дросель або терморегулюючий вентиль). Тут через збільшення перетину трубопроводу різко падає тиск холодоагенту і, як наслідок, знижується його температура. Тепер холодний і рідкий фреон прямує в випарник внутрішнього блоку. Тут він нагрівається повітрям приміщення, закипає, переходить в газоподібний стан і знову всмоктується компресором.

Цей цикл багаторазово повторюється, забезпечуючи комфортну температуру в приміщенні.

Особливості роботи звичайного кондиціонера

У звичайному кондиціонері використовується температурний датчик. Він вбудований у внутрішній блок і вимірює температуру в приміщенні, порівнюючи її з заданої. При використанні кондиціонера в режимі охолодження він починає працювати на повну потужність і працює на ній, поки температура не знизиться до заданого параметра.

При досягненні потрібної температури повітря компресор відключається. Через якийсь час температура в приміщенні підвищується на 3-5 С, датчик фіксує цю зміну і компресор включається знову.

Вся робота звичайного кондиціонера полягає в періодичності включень / виключень, тому він і називається On-Off.

Особливості роботи інверторного кондиціонера

У інверторного кондиціонера теж є температурний датчик, і в початковий період він працює так само, як звичайний: включається на повну потужність і охолоджує повітря до заданої температури. Різниця в пристроях стає помітною після досягнення необхідного показника температури. Компресор зовнішнього блоку не відключається, а зменшує потужність, підтримуючи потрібну температуру.

Головна відмінність инверторного кондиціонера від звичайного в способі управління роботою компресора.

У інверторних пристроях є електронні силові плати, щоб змінювати частоту обертання електродвигуна компресора.

Чим відрізняється інверторний кондиціонер від неінверторних

Інвертором називають перетворювач електричного струму (формує змінний струм будь-якої частоти), завдяки якому з'являється можливість змінювати швидкість обертання електродвигуна компресора.

Таким чином, побутовий кондиціонер може регулювати потужність охолодження, тоді як у звичайного кондиціонера вона залишається постійною.

Відповідно, відрізняється і схема роботи. Звичайний кондиціонер охолоджує приміщення до заданої користувачем температури, потім відключається, і включається знову тільки після підйому температури в приміщенні на 3 - 5 градусів.

Тому такі прилади називають старт / стоп або on / off-кондиціонерами.

Інверторний же охолоджувач, досить остудивши повітря в приміщенні, не відключається, а продовжує працювати, але при цьому знижує потужність охолодження до такого значення, щоб температура в приміщенні залишалася стабільною.

Сам інвертор представляє собою пристрій, що складається з двох електричних схем, кожна з яких зібрана на окремій платі. Одна схема є силовий, інша - керуючої (містить мікросхему).



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.