Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чому компанії використовують аутсорсинг? На прикладах IT-гігантів

В бізнесі давно стоїть питання про інсорсинг, аутстаффінг і аутсорсинг. У кожної стратегії є свої плюси і мінуси. Чому компанії вибирають аутсорсинг для IT-розробки, і яку стратегію використовують найуспішніші з них?

Причини використання аутсорсингу

Дослідження Deloitte показало, що до найбільш частим причин використання аутсорсингу специалистів та HR від SunOne відносяться:

  1. зниження затрат
  2. приділення більшої уваги основного бізнесу
  3. рішення проблем з продуктивністю
  4. поліпшення якості
  5. доступ до пулу талантів
  6. інші потреби бізнесу.

Останніми роками попит на аутсорсингові послуги збільшився через карантин. Але найуспішніші зарубіжні фірми використовували цей метод ще до локдауна.

Приклади аутсорсингу великих компаній

1. Google

Google - одна з найбільших технологічних компаній, яка використовує послуги сторонніх програмістів для адміністрування та ІТ-розробки.

У міру зростання вона передала на аутсорсинг більшу частину підтримки і навіть розробку таких продуктів як AdWords. У такий спосіб компанія змогла забезпечити підтримку своїх клієнтів не тільки по електронній пошті, а й по гарячій лінії. Фахівці з аутсорс повністю інтегровані і нічим не відрізняються від внутрішньої команди Google.

Причини аутсорсингу: доступ до пулу талантів і навичок, вирішення проблем з продуктивністю, підвищення якості зниження витрат.

Уроки, які можна засвоїти: Розуміючи, яка робота може бути передана на аутсорсинг, а яка повинна залишатися в компанії, Google змогла ефективніше використовувати свій бюджет.

2. Alibaba

Alibaba базується в Китаї, тому проблеми аутсорсингу у неї дещо відрізняються.

Зазвичай коли компанії вибирають аутсорсинг, перша причина для цього - зниження костів. Тому вони повідомляють завдання в Китай, Індію або СНД. Але оскільки Alibaba сама з «дешевої» регіону, парадигма змінюється.

Alibaba розуміла, хоча вони й можуть підтримувати свої виробничі і ресурсні витрати на низькому рівні, навички, необхідні для росту, недоступні в їх регіоні. Їм потрібні були топові мізки. Alibaba зайнялася пошуком IT-фахівців з необхідними навичками і знайшла їх в США. Завдяки frontend-аутсорсингу і аутсорсингу програмістів Java в США, сайт зміг впоратися зі зростаючими навантаженнями і почав розвиватися скоріше своїх конкурентів.

Причини аутсорсингу: доступ до пулу талантів і навичок, підвищення якості, більша увага до основного бізнесу.

Уроки, які можна засвоїти: необхідно розуміти свої вимоги. Знаючи, яких навичок не вистачає в їхньому регіоні, Alibaba швидко змогла знайти ресурси в іншому місці, і з їх допомогою виконати необхідні завдання.

3. WhatsApp

Головний центр WhatsApp знаходився в Каліфорнії. Утримувати компанію в цьому штаті було досить дорого. Вони розуміли, що для подальшого росту їм необхідно скоротити витрати. Рішенням стала Росія. За рахунок аутсорсингу компаніям в Москву і Санкт-Петербург вони отримали необхідні ресурси для розвитку, а заплатили на порядок менше, ніж довелося б витратити в США.

Причини аутсорсингу: зниження витрат, більший упор на основний бізнес.

Уроки, які можна засвоїти: команда WhatsApp розуміла, що географічне положення може бути перешкодою для розвитку. Вони визначили, що їм необхідно для зниження костів, і знайшли місце, де вони можуть отримати максимальний профіт за мінімальну ціну.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.