Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно обирати бензопилку

Для заготівлі дров, валки дерев, обробки пиломатеріалу для будівництва, догляду за ділянкою. Бензопила це той інструмент, який повинен бути у кожного господаря. Звичайно, можна віддати перевагу електропили, але бензинова потужніша, не вимагає підключення до електромережі, зручна у використанні і при належному, своєчасному обслуговуванні довговічна.

Сьогодні не складе проблем придбати на сайті https://tekman.com.ua/ пилку для періодичної або щоденної роботи.

Але в будь-якому випадку - мотопилку потрібно правильно вибрати, виходячи із завдань, для вирішення яких вона знадобиться.

Пристрій і принцип роботи бензопили

Ланцюгова бензинова пила - ручний інструмент, оснащений двигуном внутрішнього згоряння і рухомий ріжучої ланцюгом. Застосовується для швидкого різання дерева.

Типова бензопила передбачає в складі наступні вузли і деталі:

  1. Корпус з передньою і задньою рукояткою;
  2. Направляючу шину;
  3. Пильний ланцюг;
  4. Пусковий пристрій;
  5. Курок газу зі стопором на задній рукоятці;
  6. Важіль гальма;
  7. Масляний і бензиновий баки.

Щоб завести бензопилу, необхідно включити запалювання, перевести заслінку подачі повітря в положення «закрито», а важіль дроселя в положення «пуск».

Потім потрібно кілька разів на себе потягнути ручку стартера. Після чого перевести повітряну заслінку в положення «відкрито» і знову за допомогою стартера завести інструмент.

Коли двигун запустився, обертання коленвала передається на редуктор. При натисканні на важіль газу обороти підвищуються, в той момент спрацьовує автоматичне зчеплення, і крутний момент від редуктора переходить вже на зірочку з ланцюгом. Відповідно, ланцюг з ріжучими елементами починає швидкий рух по направляючої шині.

Види мотопил

Бензопили насамперед відрізняються потужністю двигуна. За даним параметру можна виділити наступні види ланцюгових бензоїнструментов:

  1. аматорські;
  2. напівпрофесійні;
  3. професійні.

Аматорські - легкі і недорогі. Для нетривалих періодичних робіт ідеальне рішення. З бензодвігателем потужністю 1 - 2 к.с.

Напівпрофесійні - більш потужні, як правило, підходять для заготівлі дров, догляду за ділянкою, обробки деревини. Затребуваний варіант для побутового використання. З мотором від 2 до 3,5 к.с.

І, нарешті, професійні - високопотужні витривалі бензоінструменти для лісових господарств, для щоденного використання. З двигуном від 3,5 к.с. і вище. Наприклад, випускаються професійні пилки з бензодвігателем 7,3 к.с., з шиною довжиною 63 і 71 см. Для валки дерев, лісозаготівлі.

Основні технічні характеристики

Безумовно, потужність двигуна важливий параметр, але крім нього потрібно звертати увагу на інші характеристики пилки.

Основні параметри, крім потужності:

  1. Довжина шини;
  2. Крок і кількість ланок ланцюга;
  3. Товщина ланцюга;
  4. Вага інструменту;
  5. Корисні функції.

Довжина шини - зазвичай вказується виробниками в сантиметрах або дюймах. Шина - напрямна для ланцюга, по ній ріжучий елемент рухається. В даному випадку вибирають, в залежності від того, наскільки товсту деревину необхідно розпилювати. У побутових моделях довжина шини від 30 до 45 см. У професійних (для лісового господарства) - 45 - 90 см.

Крок ланцюга - відстань між першою і третьою заклепкою, поділене на два. Вказується в дюймах. Залежить від довжини шини, кількості ланок ланцюга, типу зірочки. Впливає на продуктивність.

Кількість ланок - в даному випадку враховуються всі ланки, а не тільки ті, які оснащені ріжучим елементом. Залежить від довжини шини.

Вага пилки - сьогодні доступні моделі легкі і компактні, від 3 до 5 кг, а також більш важкі, 5,6 - 10 кг. Природно, на цьому параметрі відбивається потужність двигуна, довжина шини.

Корисні функції - наприклад, гальмо при зворотному ударі; антивібраційна система, яка б знизила навантаження на руки; підкачка палива в карбюратор спеціальним пристроєм перед стартом, забезпечує швидкий запуск холодного двигуна.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.