Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Антисептичні засоби для рук - поради доктора

Протягом декількох поколінь миття рук з милом і водою вважалося мірилом особистої гігієни. Концепція очищення рук антисептичним засобом, імовірно, виникла на початку 19 століття.

Ще в 1822 році французький фармацевт Лабаррак продемонстрував, що розчини, які містять хлориди вапна або соди, можуть викоренити неприємні запахи і що такі розчини можна використовувати в якості антисептиків.

За минулий з моменту відкриття Земмельвейса час антисептичні речовини були добре вивчені, а фармацевтична галузь розробила і впровадила величезну кількість антисептиків.

Крім традиційного застосування препаратів у лікарнях і госпіталях, дезінфікуючий засіб для рук стали активно використовувати при обробці шкіри кистей в харчовій промисловості, суспільно-культурній сфері та навіть в побуті.

Щоб розібратися в популярності для початку розглянемо основні речовини, які використовують при виробництві антисептика для кінцівок.

Основні хімічні сполуки з асептичним ефектом:

  1. Спиртові з'єднання. Більшість антисептиків на основі спирту містять або ізопропанол, етанол, н-пропанол, або комбінацію двох з цих продуктів. Антимікробна активність спиртів може бути пояснена їх здатністю денатурувати білки. Спирти мають чудову бактерицидну активність проти грампозитивних і грамнегативних вегетативних бактерій, мікобактерії туберкульозу та різні гріби.Частое використання препаратів на основі спирту для обробки долонь може викликати висушування шкіри, якщо до складу кошти не додаються пом'якшувальні засоби, зволожувачі або інші засоби для кондиціонування шкіри.
  2. Хлоргексидину біглюконат був розроблений в Англії на початку 1950-х років і став активно застосовуватися в США в 1970-х годах.Хлоргексідін володіє хорошою активністю проти грампозитивних бактерій, дещо меншою активністю проти грамнегативних бактерій і грибів і тільки мінімальною активністю проти туберкульозних бацил. Антимікробна активність хлоргексидину лише мінімально залежить від присутності органічного матеріалу, включаючи кров.
  3. Йод був визнаний ефективним антимікробним елементом з 1800-х років. Однак, оскільки йод часто викликає роздратування і знебарвлення шкірних покривів, йодоформом в значній мірі замінюють йод в якості активного інгредієнта в антисептиках.
  4. Четвертинні амонієві сполуки (ЧАС) - численний рід хімічних сполук. З цієї великої групи сполук найбільш переважними в якості дезинфікуючого засобу для обробки рук і шкіри є алкілбензалконій хлорид. З'єднання четвертинного амонію є перш за все бактериостатическими і фунгістатичну, хоча вони є мікробіцидів проти деяких організмів при високих концентраціях; вони більш активні проти грампозитивних бактерій, ніж проти грамнегативних бацил.

Після розгляду основних речовин, можна зробити висновок, що вибір правильного хімікату, щоб приготувати деззасіб для обробки рук залежить від відносної ефективності антисептичної агента проти різних патогенів та частоти нанесення на шкіру.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.