Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що по інтернет-маркетингу? Чи працює PPC-реклама без комплексного інтернет-маркетингу в компанії

Ви помітили, як термін «маркетинг» розрісся до якихось неймовірних масштабів, а сфера діяльності інтернет-маркетолога стала абсолютно розмитою? Компанії шукають PPC-фахівців або таргетологов, але звалюють на них завдання інтернет-маркетолога. Або, навпаки, розміщують вакансії для маркетологів, хоча на ділі їм потрібен PPC-фахівець.

У першому випадку на одну людину скидають цілий пул завдань, які часом і зовсім не повинні входити в її  прямі обов'язки. А в другому наймають фахівця широкого спектравід Iq4web, але дають йому тільки один незначний вектор роботи. Чому так відбувається?

Дві ключові проблеми сучасного ринку

Будемо чесними, проблем-то насправді куди більше. І тим не менше хочеться акцентувати увагу на двох базових помилки всіх, хто просувається або тільки планує просуватися в інтернеті:

  1. помилка No1. Відсутність розуміння різниці між інтернет-маркетингом і рекламою;
  2. помилка No2. Розуміння різниці, але з переконанням, що реклами досить.

Про те, чому ситуація саме така, де корінь цього нерозуміння і що з усім цим робити, ми і будемо сьогодні говорити. І почнемо, мабуть, з термінології.

Отже, для початку закриємо гештальт з професіями.

PPC-фахівець (Pay Per Click) - це людина, яка займається в першу чергу контекстною рекламою - її налаштуванням, запуском і підвищенням ефективності. Його завдання - максимально точно визначити, кому показати рекламу і як найкраще «упакувати» пропозицію.

У список послуг PPC-фахівця зазвичай входять наступні завдання:

  1. складання текстів оголошень і (іноді) підготовка банерів;
  2. налаштування і запуск рекламних кампаній;
  3. аналіз ефективності кампаній;
  4. тестування різних видів і форматів оголошень;
  5. поліпшення реклами і підвищення її ефективності.

Тобто PPC-фахівець займається створенням реклами, яку ви щодня бачите в інтернеті. Наприклад, в пошуковій мережі Google і «Яндекс».

Інтернет-маркетолог - це фахівець, який працює в сфері продажів, який займається аналітикою, просуванням і рекламою в інтернеті. У нього більш широкий перелік послуг:

  1. вивчення сегмента ринку, в якому працює клієнт;
  2. дослідження попиту і складання «дерева запитів»;
  3. аудит сайту клієнта і сайтів конкурентів;
  4. розробка індивідуальної стратегії інтернет-маркетингу;
  5. реалізація цієї стратегії і робота з веб-аналітикою.

Тобто PPC-фахівець в більшості випадків не є інтернет-маркетологом, а інтернет-маркетолог може брати на себе завдання PPC-фахівця. Але це теж не завжди так.

PPC і інтернет-маркетинг - НЕ взаємозамінні речі

Головне завдання PPC - забезпечити пошуковий трафік. І він його успішно забезпечує. Ось тільки сам по собі трафік бізнесу нічого не дає. Потрібні продажу, а вони - це вже не зовсім прерогатива PPC. Тут на перше місце як раз і виходить інтернет-маркетинг.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.