Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як захиститися від фейків в медіа: ТОП порад для читачів

ТОП простих порад, як уберегтися від інформаційної зарази

Щодня в стрічці новин ми бачимо кричущі заголовки про можливі загрози, прогнози про майбутнє, інформацію про страшні вбивства і катастрофах. Ми бачимо це по ТБ, в соцмережах, чуємо по радіо. Але більшість інформації з цього потоку - фейки і маніпуляції, спрямовані впливати на свідомість людей. Ми зібрали сім найголовніших порад про те, як не вестися на інформаційну маніпуляцію та дізнаватись последние новости харьковской области з реальних джерел.

Крок 1. Не реагуйте

Найчастіше така реакція проявляється в соцмережах. Ми побачили маніпулятивний повідомлення - з посиланням, просто картинку або пост. І захотіли довести всім, що в матеріалі - неправда: пишемо спростування, прикріплюємо посилання з доказами, активно сперечаємося з усіма незгодними. Але саме це і потрібно творцям. Активності у вигляді лайків і коментарів збільшують перегляди матеріалів з найбільшою кількістю реакцій. У такому випадку ваш друг в соцмережах побачить пост, але не побачить спростовує коментар.

Крок 2. Не забувайте про упередженнях

У кожного з нас є власні упередження і погляди на різні речі. Залежно від точки зору людина часто підсвідомо підбирає факти і робить акценти так, щоб в черговий раз підтвердити свої переконання. Точно також з усього потоку інформації людина вибирає те, що відповідає його картині світу, тому у нього більше шансів втратити маніпуляцію в інформації. У таких випадках краще подивитися на неї як би з боку і поставитися критично до звичних для нас речей.

До слова, за тим же принципом діють і алгоритми каналів поширення інформації. Нам пропонують рекомендації по інтересам, що підтримують нашу картину світу. Таким чином формується інформаційний міхур без альтернативних поглядів.

Крок 3. Думайте, навіщо вам це показують

Алгоритми вловлюють наші переваги і підбирають для нас схожі пропозиції. Найпопулярніший метод - таргетована, тобто націлена, реклама. Це можна помітити в соцмережах - наприклад, ви шукали новий телефон, подивилися варіанти в інтернеті - і вам тут же підкидають рекламні пропозиції з телефонами. Та ж ситуація і з інформацією - кого читаєте, того і пропонують. У такому випадку потрібно натискати «Чому я це бачу?» і шукати пояснення, чому вам це показують.

Крок 4. Пам'ятайте про власників

Інформацію зазвичай просувають з будь-якою метою зацікавлені в цьому люди. Не варто забувати, що її вибудовують так, щоб людина повірила в сказане. Тут потрібно згадати про скептичне сприйнятті - подумати, хто пропонує цю інформацію, з якою метою, а що буде, якщо припустити протилежний варіант. Кращий варіант захисту - знати, кому який канал інформації належить.

Також варто уникати анонімних джерел. Зараз це більше стосується Telegram-каналів і сайтів-«одноденок». Найчастіше, якщо в каналі з'являється політична інформація, то половина її складової - брехня і маніпуляція.

Є сумніви з цього приводу - перевіряйте наявність цього джерела в якісних медіа. Відрізнити їх можна по дотриманню журналістських стандартів: посилання на джерело, об'єктивність, достовірність, точність, баланс думок. Перевірити, якісне чи медіа, можна в списку Інституту масової інформації, який моніторить якість журналістики в Україні.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.