Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Правила перевезення великогабаритних вантажів автомобільним транспортом

Одним з різновидів негабариту вважається великоваговий вантаж. При його транспортуванні висувається ряд вимог як до автомашини, так і до пересування по автомагістралях. Крім того, це ще й один з найскладніших переміщень предметів, що виходять за рамки поняття «габарит».

Що таке великоваговий вантаж?

У світі діють різні норми, які визначають це поняття. В цілому такими прийнято вважати вантажі з більшою масою, ніж може перевезти звичайна фура - більше про вантажоперевезення від компанії YALOGIST можна дізнатись за посиланням. Для України - це вантажі, які зі спецтранспортом важать більше, ніж встановлено законом.

Для автомобілів встановлені такі максимальні межі:

  1. 2 осі - 18000 кг;
  2. 3 осі - 25000 кг;
  3. 4 осі - 32000 кг.

Граничні значення для автопоїздів:

  1. 3 осі - 28000 кг;
  2. 4 осі - 36000 кг;
  3. 5 і більше осей - 40000 кг.

Ще один показник, який враховують - граничне навантаження, яку відчуває вісь трала.

Детально характеристики розписуються в Інструкції, яка встановлює норми перевезення великогабаритних та великовагових вантажів автомобільним транспортом.

Розширення

Великоваговий вантаж можна переміщати по автодорогах тільки тим юридичним і приватним особам, хто отримав відповідні дозволи. Зазвичай кожна поїздка вимагає оформлення цього документа. Дозвіл надається на конкретний автопоїзд. В пропуску вказуються реєстраційні номери, моделі тих автомашин, які при цьому задіяні, прізвище водія, дані компанії, що здійснює перевезення, і одержувача. У документі також вказують:

  1. опис вантажу;
  2. маса і виміри автопоїзда (порожнього і з перевозяться предметами);
  3. міжосьова відстань і навантаження на вісь;
  4. умови руху автопоїзда;
  5. перелік інстанцій, які погоджували транспортування.

До заявки про видачу дозволів на перевезення великовагових вантажів автомобільними шляхами докладають такі документи:

  1. схема автопоїзда;
  2. копії реєстраційних свідоцтв ТЗ;
  3. копії страхових полісів і талонів техогляду (не завжди);
  4. документи, що описують характеристики вантажу.

Дозвіл на перевезення за кордоном запитують у відповідних держорганах, а по країні - у органів місцевого управління автодоріг, управлінь дорожніх господарств та ін. Потрібно узгодження і з тими юридичними і приватними особами, в чиєму віданні перебувають об'єкти, що перешкоджають переміщенню великовагового вантажу. До таких споруд відносяться мости, естакади, лінії зв'язку і електромережі.

Крім того, якщо вага транспортного засобу з улаштування вантажем перевищує 44 тонни, розробляється спеціальний проект.

Знаки

Згідно з Інструкцією, про яку говорилося раніше, при перевезенні негабаритних, зокрема, великовагових вантажів, на ТЗ встановлюють розпізнавальний знак. Маркування сповіщає інших водіїв, що автомобіль може бути небезпечний. Знак являє собою пластиковий або металевий щиток, наклейку із зображенням чергуються червоних і білих смужок, які наносяться світлоповертаючими фарбами.

Його, як правило, розміщують на бампері тягача. Крім того, якщо вантаж виходить за габарити транспортного засобу більше, ніж це дозволяють правила дорожнього руху, краю знака теж маркуються тим же чином, а в темний час доби - додатково і ліхтарями або световозвращателями білого кольору спереду і ззаду. Ці вказівки стосуються і перевезення довгомірних вантажів на легковому автомобілі.

У міру необхідності використовують також знаки «Автопоїзд», «Довгомірний транспортний засіб».



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.