Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Перспективи системи держзакупівель Prozorro

Ідея створення торгового майданчика була необхідна через цілу низку причин. Але, найголовнішою, була справедливість і чесність щодо всіх, хто хоче брати активну участь в державних закупівлях. На тендер може підписатися будь-яка приватна компанія, не залежно від розмірів. Публічні держзакупівлі вибираються за рахунок анонімних торгів. Тобто, державний орган не бачить, хто є виконавцем до тих пір, поки сам не вибере оптимального кандидата.

До речі,  якщо вас цікавлять закупівлі Prozorro, то рекомендуємо перейти на сайт https://zakupki.com.ua/, не гаючи часу.

Перші вдалі укладені угоди

Як показала робота порталу, навіть найперші державні закупівлі на 2 мільйони гривень дозволили заощадити 500 тисяч гривень. Тільки за рахунок вибору економічно вигідних виконавців тендера. Ідея повністю виправдала очікування, і далі розвивалася в цьому напрямку:

  1. Поліпшувався механізм формування заявки, виключався двоякий результат.
  2. До торгів допускалися тільки реально існуючі компанії, які мають офіційну реєстрацію.
  3. Електронний формат дозволив брати участь в торгах, незалежно від місця розташування в Україні.
  4. Дуже легко контролювати витрату фінансів державного бюджету.
  5. Позитивний вплив на економіку країни, окремих регіонів і міст.

Важливо: держзакупівлі.онлайн відбувалися в минулому, є в теперішньому і будуть в майбутньому. Прозора робота в цій області покликана виключити махінації, і спроби проштовхнути «своїх» виконавців, з метою отримання прибутку окремо взятих підприємців.

Перспективи економіки

Закон України про державні закупівлі постійно вдосконалюється. Остання редакція внесла досить багато дрібних і істотних поправок. Як оцінили більшість з 3 мільйонів зареєстрованих користувачів, зміни дають ще більше перспектив. До основних позитивних факторів розвитку можна додати:

  1. з кожним роком частка прозорих закупівель збільшується;
  2. зекономлений бюджет можна пустити на розвиток країни в цілому;
  3. в майбутньому буде спостерігатися зменшення податків з платників податків;
  4. електронна система не вимагає великого штату оплачуваних співробітників.

Частина підприємців скептична налаштована щодо нововведення. Адже система Prozorro не залишає можливості для отримання надприбутку. Виключає махінації з боку державного органу та виконавця тендеру. За кожним кроком у виконанні своїх обов'язків буде стежити спеціальна комісія і незалежні громадські організації. В майбутньому, державні закупівлі відбуватимуться за найвигіднішими цінами, без необхідності переплачувати кому-небудь.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.