Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати професійну бригаду для ремонту житла

Очевидно: для того щоб зробити якісний ремонт, потрібні хороші майстри. Але як відрізнити професіоналів від шахраїв? Ми розібралися, які гарантії варто вимагати від будівельників на березі, щоб в майбутньому убезпечити себе від втрати грошей, нервів і часу.

Про гарантії і відповідальності можна говорити лише в тому випадку, якщо ви наймаєте бригаду або будівельну компанію офіційно - за договором. Як свідчить источник рейтинга будівельних спеціалістів, усі зобов'язання повинні бути зафіксовані письмово.

Обіцянки на словах - інструмент ненадійний. Їх завжди легко оскаржити, списати на забудькуватість або нерозуміння. В результаті ви витратите силу-силенну часу і нервів на розгляди, але так нічого і не доведете.

Якщо ви наймаєте робочих без кваліфікації, це ваш ризик і відповідальність - точно так само, як якщо б ви звернулися з приступом апендициту до цілителя замість хірурга.

Що варто з'ясувати у фахівців ще до початку робіт?

Питання No 1: які гарантії якості я отримаю?

Якщо бригада або компанія не одноденка, якісно виконати роботи - в їх же інтересах. Це питання репутації. Тому і гарантію вам дадуть обов'язково. Найчастіше термін гарантії становить від одного року до трьох років. Якщо протягом цього часу клієнт виявить недоліки, будівельники повинні виправити їх за свій рахунок.

На гарантію менше року краще не погоджуватися: якщо недоліки допущені в прихованих чорнових роботах, вони можуть не проявлятися півроку і навіть довше. До таких дефектів відносяться, наприклад, протікання труб, якщо стики виконані неправильно, або цвіль на стінах, якщо штукатурка не просохла.

Подивіться також, що в договорі мається на увазі під якісними роботами. За замовчуванням - це відповідність робіт чинним СНіПам. Якщо все буде виконано в рамках нормативів, але, припустимо, розетки на кухні будуть поставлені не так, як вам зручно, вимагати виправити це ви не не має права.

У договорі зазвичай також прописується, що роботи повинні повністю відповідати дизайн-проекту: за матеріалами, розташуванню комунікацій і т. Д. Все повинно бути так, як на картинці проекту, або будівельна бригада повертає гроші. Тому, щоб дійсно отримати ремонт, який ви хочете, до договору краще докласти дизайн-проект або детальне технічне завдання.

Питання No 2: що буде, якщо ви не встигнете виконати роботи у встановлений термін?

Терміни робіт важливі не тільки психологічно. До них часто прив'язані замовлення меблів, час оренди старої квартири і навіть запис дітей в школу або дитячий сад.

Перевірте, щоб в договорі були вказані точні дати початку і завершення ремонту, а також прописані санкції в разі, якщо ці терміни будуть порушені. Краще, якщо це будуть конкретні заходи, а не формулювання «за домовленістю сторін» - припустимо, чітко обумовлений розмір пені за прострочення.

Прослідкуйте, щоб за договором у компанії не було можливості в односторонньому порядку зрушувати терміни ремонту. Всі зміни в договорі повинні узгоджуватися обома сторонами, вони вносяться в письмовому вигляді.

Зрозуміло, існують причини, за якими терміни можуть бути відсунуті. Скажімо, сам замовник ініціював додаткові роботи або він займається закупівлею матеріалів і прострочив поставку. В такому випадку, природно, термін зсувається на час додаткових робіт або затримки. Але якщо терміни розтягнулися з вини будівельників, саме вони повинні нести за це відповідальність.

Питання No 3: як бути впевненим, що ціна не виросте в рази?

Це один з найскладніших і хворобливих пунктів. Згідно з опитуваннями, люди, які зіткнулися з ремонтом, витрачають в середньому на 30% більше, ніж планували спочатку. Погодьтеся, це чимала сума.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.