Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Основні принципи пайки і поширені помилки

Процес пайки SMD світлодіодів полягає в нанесенні тонкого шару припою (легкоплавкого олов'яно-свинцевого сплаву з різними добавками) одночасно на контакти приєднується деталі і струмоведучих доріжок друкованої плати. Використовуються фізичні процеси:

  1. змочування металів розплавом;
  2. капілярний просочування дрібних зазорів між контактами, що забезпечує з'єднання як в механічному, так і в електричному відношенні.

Для того, щоб паяти діоди SMD, необхідно використовувати спеціальний паяльник з малою потужністю і обмежувати час контакту ЛІД приладу з гарячим робочим органом. Фахівці https://solderpoint.ru/montazh-pechatnyx-plat-smd рекомендують не перевищувати 3-5 секунд. Поширеною помилкою є використання паяльників з тонким жалом. Це знижує ефективність теплопередачі і не дозволяє якісно нагріти контакти і доріжки друкованої плати.

Досвідчені люди рекомендують користуватися нормальним жалом, сточеним під кутом. Велика маса забезпечить швидкий прогрів майданчиків і розплав припою, виключаючи перегрів світлодіода. Рідкий припій під дією ефектів змочування і капілярного вбирання затікає в найдрібніші зазори між ніжками елемента і доріжкою друкованої плати, після чого гарячий паяльник прибирають в сторону. Припій застигає і створює монолітний ділянку міцного з'єднання деталей.

Друга помилка, що приводить до виходу світлодіода з ладу - перегрів. Надмірно довгий дотик паяльника до ніжок ЛІД елемента призводить до підвищення температури випромінюючого кристала. Якщо постійно не контролювати тривалість дотику жала до деталі, уникнути надмірного нагріву не вдасться.

Пайка SMD в корпусі 1206, 0805, MELF, MINIMELF і т. д.

У цих корпусах виробляють резистори, конденсатори, діоди і світлодіоди. Такі елементи поставляються в паперових або пластикових стрічках, адаптованих до автоматичної складанні. Такі стрічки намотують на барабани і зазвичай містять 5000 штук елементів, хоча, може бути, навіть 20000 в одній котушці.

Такі котушки встановлюються в складальні машини, завдяки чому весь процес виробництва може бути повністю автоматизований. Роль людини в подібному виробництві - це тільки установка нових котушок і контроль якості готової продукції.

У назві корпусу закодовані розміри SMD компонента. Наприклад, 1206 означає, що довжина елемента становить 120 mils, а ширина - 60 mils. Mils становить 1/1000 дюйма або 0,0254 мм.

На практиці найчастіше використовуються корпусу 1206, 0805, 0603, 0402, 0201, 01005. Для ручного монтажу ідеально підходить корпус 1206, але навіть 0402 можна паяти вручну, хоча це досить виснажливо. Елементи MELF мають циліндричну форму і найчастіше є діодами або резисторами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.