Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Обираємо штучну ялинку правильно

Якщо ви вирішили придбати штучну ялинку, то листопад — саме час: магазини вже оновили запаси і відкривають сезонні шоуруми, а ось ціни до стелі ще не встигли розкрутити. Давайте розберемося, чим відрізняються штучні ялинки один від одного, на що звертати увагу при підборі і чому так дорого?!.

Якщо коротко - крім очевидних відмінностей на кшталт кольору, розміру і декору є й менш очевидні: ширина нижнього ярусу, матеріал і спосіб кріплення гілок. Саме від них залежить кінцева ціна: верхньої планки у ялинкових цінників, можна сказати, і немає. Але про все по порядку. Щоб купити штучну ялинку з шишками - переходьте за посиланням.

Насамперед

Якщо ви ще не визначилися з висотою, то настав час. У типових моделей висота відрізняється з кроком приблизно 30 см: 90 (і менше) см, 120, 150, 180, 210, 240 і далі. З маленькими (до 150 см), гадаю, ви і без мене розберетеся, а ось від 150 см і вище — є, як то кажуть, нюанс. У типових багатоквартирних будинках висота стель варіюється від 2,5 м у «хрущовках» до 2,8 м у сучасних панельних, а в багатоповерхівках радянської споруди висота стель складає в середньому 2,7 м. Хочете ялинку під стелю? Звільняйте місце: середнє співвідношення висоти ялинки до ширини нижнього ярусу становить 2 до 3. Тобто, для 150 см знадобиться приблизно 100х100 см, для висоти 180 - вже 120х120, а для 210 см і вище доведеться розчистити квадрат зі стороною не менше півтора. Діставайте рулетку.

То, може, тоді поменше? Ялинка висотою 150 см буде дорослій людині приблизно по груди. Та й 180 см не така висока, як здається: її верхівка виявиться десь на рівні очей.

Що ж робити? По-перше, зовсім не обов'язково ставити ялинку на підлогу: тумбочка теж зійде. А по-друге, можна вибрати ялинку вузьку, пристінну (у таких моделей немає задньої частини, так що її можна приставити до стіни впритул) або зі знімними гілками.

Матеріали

Основних матеріалів для гілок всього три: волосінь, ПВХ та лиття (силікон). У ялинках вони зустрічаються як у «чистому» вигляді (лише ліска, тільки ПВХ або тільки лиття), так і в комбінаціях (лісочка + ПВХ, лиття + ПВХ і так далі). Що це за такі матеріали? Давайте розберемося.

Ліска

Гілочки з волосіні найчастіше жорсткі та колючі, а зовні нагадують йоржик. У моделях дорожче виробник може надати форму гілкам, підрізавши голки, дешеві моделі голки однакові по всій довжині. Через основу (кручений дріт) і жорстких голок такі ялинки не рекомендується ставити там, де є маленькі діти.

ПВХ

Гілки з ПВХ теж в основі мають кручений дріт, але плівка, на неї накручена — тонка і м'яка. Мінус таких гілок у тому, що плівкова хвоя часто меніться (особливо це стосується ялинок з Китаю), через що гілка виглядає кудлатою, а при впливі температур може скручуватися. У більш дорогих моделях, крім зеленої плівки, виробник може накручувати більш коротку коричневу, імітуючи деревину, а також підрізати краї гілочок для більш природної форми. Такі ялинки вже можна ставити там, де є маленькі діти, а от від домашніх тварин краще тримати подалі: якщо Мурзик чи Кулька надкушують гілки, їх доведеться тягнути до лікаря та напувати рициною.

ПВХ-гілки часто комбінуються з ліскою – тоді вони розміщуються на кінцях лап, а волосінь служить «заповнювачем» усередині крони. З литтям, втім, теж: у цьому випадку назовні дивляться литі кінчики, а крона заповнюється дешевшим ПВХ.

Литі гілки (силікон, гума)

Найдорожчий і найприродніший матеріал. Кожна гілочка відливається вручну, а основа фарбується коричневою фарбою. Голки на таких гілках об'ємні, не колючі, легко змінюються та відновлюють форму, а вид гілок залежить від відливальних форм.

Ялинки з таких гілок не тільки найдорожчі: лита хвоя набагато важча і об'ємніша, через що для зберігання ялинки в міжсезоння доводиться виділяти набагато більше місця.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.