Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як отримати опіку над дитиною та що для цього потрібно зробити

Опіка та піклування – це можливість для дітей-сиріт або тих, які з якихось причин не живуть із батьками, отримати справжнє сімейне виховання, любов та турботу важливих дорослих. В Україні опіку можна встановити над дитиною, яка молодша 14 років, а піклування – від 14 до 18 років. На онлайн-порталі Гід з державних послуг можна дізнатися все про те, як саме призначається опіка, які документи потрібні людям, що бажають стати опікунами, які можливі складнощі та нюанси та як їх вирішити.

Перші кроки

Для встановлення опіки над дитиною потрібно написати заяву та подати її до відповідної адміністрації (виконкому) за місцем проживання. Також можна завітати до ЦНАПу.

Звернутися до державних органів з питань встановлення опіки над дитиною може фізична особа. Слід підготувати такі документи:

  1. Заява. Якщо планується, що дитиною опікуватиметься подружжя, а не самотня людина, то заява має бути підписана і дружиною, і чоловіком. Також потрібно у зв’язку з цим надати копію свідоцтва про шлюб.
  2. Медична довідка заявника відповідно до Додатку 5.
  3. Від осіб, що проживають на одній житловій площі з заявником, потрібно надати довідки від лікарів нарколога та психіатра.
  4. Копія паспорта громадянина України від заявника.
  5. Свідоцтво про право власності на житлову площу або договір оренди.
  6. Довідка про доходи родини.

Окрім того, слід надати довідки про проходження навчальних курсів для майбутніх опікунів, про несудимість (надається відділом МВС), а також письмові згоди від усіх інших членів сім’ї старше 18 років.

Як надається послуга

Документи розглядає місцева служба у справах дітей. Вона приймає пакет паперів, реєструє охочих взяти дитину під опіку у спеціальному журналі. Ці дані передає до єдиного банку прийомних батьків.

Упродовж 10 днів після подачі документів потенційні опікуни мають прийняти у себе вдома представників служби у справах дітей, які складають акт щодо житлових умов. В цьому акті має бути відображено висновок, чи відповідає житло вимогам до проживання дитини.

Врешті-решт служба робить висновок про доцільність або недоцільність встановлення опіки конкретною особою. До уваги беруть рівень доходів, житлові умови, стан здоров’я особи, що бажає встановити опіку над дитиною.

Послуга є безкоштовною.

Опікуни та піклувальники отримують особливі права та обов’язки – визначати способи виховання, виступати офіційним представником дитини, забезпечити повноцінний розвиток неповнолітнього.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.