Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Настінні рекуператори повітря

Настінний рекуператор – технологічний та економічний прилад для провітрювання невеликих приміщень. Відмінною особливістю кожного такого рекуператора є його розміщення на стіні або всередині стіни, а також наявність теплообмінника, завдяки якому зігрівається повітря, що припливає, за рахунок видаляється. Причому якщо температура надворі вище ніж у приміщенні, рекуператор починає зберігати прохолоду, не впускаючи тепле повітря приміщення. Такий ефект досягається рахунок великої площі контакту повітря з теплообмінником.

Розрізняють два великі типи настінних рекуператорів:

реверсивні: циклічно перемикається між режимами витяжки та припливу, як ритм дихання у людини. Потоки поперемінно контактують із великою площею теплоомінника. Повітрообмін здійснюється через один повітропровід.
перехресні: безперервно працюють у режимі рекуперації, тобто. потоки фізично розділені пластинами теплообмінника і безперервно контактують із теплоємним матеріалом. Повітряобмін здійснюється через два повітроводи.

Вибираючи кімнатний настінний рекуператор на сайті https://olvent.ua/, крім ціни, звертайте увагу на ключові характеристики:

  1. Можливі режими роботи*
  2. Постійна витяжка. Вентилятор постійно витягає з приміщення.
  3. Постійна припливна вентиляція. Постійна притока зовні.
  4. Режим рекуперації. Циклічна зміна між припливом та витяжкою з теплообміном.
  5. Режим пасивного клапана: повітрообмін здійснюється за рахунок перепаду тиску між вулицею та приміщенням.

*Перехресні настінні рекуператори через конструкцію працюють тільки в режимі постійної рекуперації, в якому можна лише регулювати продуктивність.

Продуктивність

Для видалення вуглекислого газу, що утворюється, забезпечте приплив на рівні 30 м3/год на кожну людину, що знаходиться в приміщенні.

Рівень шуму

Чим тихіший прилад, тим нижче параметр дБ. Орієнтуйтесь як на відгуки, так і на власне сприйняття. Об'єктивні нормативні орієнтири (див. докладніше в окремій статті):

Найефективнішим способом вибору є відвідування шоуруму, де можна самому послухати, подивитися та доторкнутися до кожного приладу.

Комфортний рівень шуму для приміщень різної функціональності:

  1. приміщення для сну – 30 дБ та нижче,
  2. житлова кімната – 40 дБ та нижче,
  3. офіс – 55 дБ та нижче.

Монтаж

Тонкі стіни (H = 10 ... 250 мм)

Конструкція реверсивного рекуператора не дозволяє зробити прилад довжиною менше 170 мм.

Для стін менше 170 мм рекомендується використовувати подовжувачі для зовнішніх стін або встановлення перехресного рекуператора з внутрішнім блоком, а також модифікації приладів для тонких стін.

Товсті стіни (від 410 до 1000 мм)

Під стіни такої товщини підходить практично будь-який побутовий рекуператор, проте при монтажах у стіни товщі 600 мм найчастіше потрібне нарощування повітроводу.

Діаметр бура

За винятком кількох моделей, кожен прилад вимагає отвору у стіні певного діаметра. Монтажний отвір для побутових рекуператорів знаходиться в діапазоні 112-272 мм. Найпоширеніші діаметри 132-182.

Ряд моделей сумісні зі стандартними діаметрами вентиляційних клапанів КПВ та КВВ, у цьому випадку можна обійтися без буріння нових отворів.

Додаткове нагрівання

При експлуатації приладів в холодному кліматі ККД рекуператора може бути недостатньо для комфортного повітрообміну при комфортній температурі, для цього в деяких моделях рекуператорів встановлений блок догріву повітря, який захищає теплообмінник від обмерзання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.