Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Каркасні будинки - особливості та переваги

Каркасні будинки одні з найпопулярніших на ринку заміського житла. Основна перевага каркасників - швидкість та доступність будівництва.

У чому ще переваги каркасної технології, які недоліки і що потрібно знати до початку будівництва - розповідаємо разом з експертами https://soboldom.ru/catalog/karkasnye-doma.

Що таке каркасний будинок

Каркасний будинок - це будинок, в основі якого є каркас, що несе. Він у свою чергу заповнюється сучасними матеріалами для волого-, вітро- та теплозахисту та обшивається оздоблювальними матеріалами. Після завершення робіт стіна каркасного будинку нагадуватиме листковий пиріг, розповідає інженер-конструктор індивідуальних будинків із дерев'яним каркасом, експерт Асоціації дерев'яного домобудівництва.

Сама технологія каркасного будівництва з'явилася давно. До неї побічно можна віднести стародавні китайські храми, збудовані кілька тисяч років тому за рамною технологією, яку можна вважати родоначальницею каркасу. Але класичний каркас з'явився кілька століть тому в Європі, а потім набув широкого поширення в Америці. У СНД каркасна технологія найчастіше використовувалася у дачному будівництві. Як і будь-яка технологія, каркас згодом пережив кілька трансформацій. За оцінками, сьогодні більше половини приватних будинків, що будуються, зводяться за каркасною технологією. Це можуть бути і заміські будинки, і котеджі із сучасним інтер'єром, які підходять для цілого року проживання.

Технологія каркасного будинку підходить для регіонів з різним кліматом. Але «начинки» конструкції та теплоізоляції будинку для різних місцевостей будуть відрізнятися - в суворому кліматі потрібно краще утеплити будинок. Більше того, каркасні будинки підходять не лише для холодних регіонів, а й для зон із підвищеною сейсмічною активністю. «У каркаса за рахунок малої ваги інерція менша, ніж у кам'яних конструкцій, за рахунок рухливості вузлів каркасні будинки адаптивніші до землетрусів. Зараз навіть розроблено спеціальні вузли для будівництва у сейсмонебезпечних регіонах», - розповів експерт.

Плюси каркасного будинку

Популярність каркасних будинків пояснюється їх перевагами перед іншими технологіями (наприклад, будинками із клеєного бруса, цегляними, газоблочними будинками).

1. Відносно низька вартість будівництва

Сьогодні це найдоступніша технологія з усіх використовуваних, навіть з огляду на вартість фундаменту та оздоблення. За оцінками, вартість будівництва 1 кв. м каркасного будинку складає 20 тис. грн, тоді як «квадрат» будинку з газобетону обійдеться в 23 тис. грн, з клеєного бруса та цегли – в 25 тис. грн.

2. Висока швидкість будівництва

Каркасний будинок площею 150-200 кв. м на готовому фундаменті можна побудувати за 25-30 днів, а при влаштуванні фундаменту та оздоблювальних роботах - за півтора-два місяці. Каркасні будинки заводського виготовлення будуються як конструктор за п'ять-десять днів, навів приклади технічний директор заводу домобудівництва. «Щоб збудувати цегляний будинок, потрібно щонайменше півроку. Це ж стосується зрубів та більшості брусових будинків, яким додатково потрібно дати ще рік на усадку», - додав експерт.

3. Легка вага

Більш легка вага в порівнянні з цегляним та блоковим будівництвом. Стіни каркасника майже повністю складаються із легкого утеплювача. Тому не потрібний потужний і дорогий фундамент. «Для каркасного будинку часто можна обмежитись бюджетним пальовим фундаментом, тоді як під цегляний чи газоблоковий потрібно заливати стрічковий фундамент чи монолітну плиту», — сказав експерт.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.