Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Створення стартапу: звідки брати ідеї та гроші на розвиток?

Стартап, на відміну від інших бізнесів, це проект із великими ризиками та туманними перспективами. Його суть у вирішенні проблем користувачів через інноваційні ідеї або покращення усталених бізнес-моделей. Стартап націлений на залучення інвестицій та високі темпи зростання. Завдяки цьому стартапи можуть конкурувати навіть із великими компаніями.

Але лише унікальної торгової пропозиції недостатньо. Успішність нового бренду залежить від багатьох факторів. За даними Startup Genome Report від 2020 року, 92% запущених стартапів не виживають. Одним не вистачає фінансової підтримки, іншим якісної експертизи.

Чи можна запустити стартап без грошей, як вибудовувати стосунки з інвесторами та що таке «єдинороги»? Більше про досвід створення ефективних стартапів — за посиланням: https://akcenty.life/nykyta-yzmaylov-zaniat-postroenyem-svoey-fyntekh-ymperyy-pryntsyp-rabot-eho-startapov/. Ці та інші питання також обговорили гості 9 епізоду 4 сезону подкасту «Код та кава»:

- Усоро Пайус, product-менеджер;

- Уахат Бастімієв, CEO.

Звідки виникають ідеї для стартапів та як зрозуміти потребу ринку

Усоро Пайус: Ідеї беруться з болю: своїх чи користувальницьких. Наприклад розповім, як на ресурсі з'явився магазин запчастин. Людям важко шукати автозапчастини самостійно. Для цього треба їхати на базар, спілкуватись із продавцями. Це непросто, особливо коли не розумієшся на автомобілях і не знаєш, яка деталь куди підходить. На вирішенні цієї проблеми користувача ми і зробили бізнес-модель. Так зазвичай і народжуються найкращі стартапи.

Уахат Бастімієв: Раджу насамперед дивитися на ринок: на його вагу у грошах. А щоб зрозуміти, чого хоче ринок, треба виходити в «полі» і говорити з людьми, цільовою аудиторією. В офісі проблем немає, бізнес-план потрібно обов'язково перевіряти в «життя» поза офісом.

Де брати гроші на існування стартапу

Уахат Бастімієв: На першому етапі зазвичай це FFF: friends, family, fools. У Казахстані я додав би четверту категорію: державні програми з підтримки стартапів. Загалом для перевірки ідеї в нашій країні грошей багато не потрібно: максимум 30 тисяч доларів.

Які менеджерські скіли потрібно качати

Усоро Пайус: Виділю два: пріоритизація та критичне мислення. Тому що якщо ти робиш стартап, ідей та можливих варіантів розвитку буде багато. Потрібно вміти сортувати ці ідеї та одразу відкидати не перспективні. Є інструменти та фреймворки, за якими можна це робити. Наприклад, через RICE (Reach, Impact, Confidence і Effort) можна прискорити, який у ідеї буде охоплення, вплив, наскільки ти у ній впевнений і яких зусиль це коштуватиме.

Яким має бути ідеальний інвестор, чи продовжувати займатися стартапами, якщо перший не «злетів», що таке єдинороги та багато іншого можете дізнатися у повній версії матеріалу вище.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.