Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чи можна прописатися без згоди власника?

Чи можна прописатися без згоди власника?

Правила реєстрації місця проживання визначають два основні способи прописки в Україні:

  • у власному житлі. Це коли у особи є будь-яка частка права власності на житлову нерухомість;
  • за згодою власника житла. Це коли власник житла, або всі його власники, якщо він не один, дають згоду на реєстрацію третіх осіб, які не мають права власності на це житло, у своїй житловій нерухомості.

Існують і інші варіанти реєстрації, але вони носять скоріше спеціальний характер. Наприклад, прописка у гуртожитках навчальних закладів чи прописка військовослужбовців у військових частинах або прописка безпритульних у соціальних закладах. Як би там не було, але прописаним має бути кожен громадянин України без будь-яких виключень. Крім громадян держави, такий обов'язок покладається і на іноземців, які отримали документи на проживання в країні, наприклад, посвідку, посвідчення біженця чи інший документ.

Права і обов'язки власника житла

В нашій державі діє принцип недоторканості приватної власності. Звісно, деякі спеціальні обмеження на використання такої власності існують, але радянські норми про те скільки людей можна прописати в квартирі вже не діють. Власник вправі використовувати своє житло щодо прописки в ньому інших осіб на свій розсуд, жодних обмежень тут немає. Інша справа, що прописуючи інших людей у себе, власник бере на себе ряд обов'язків.

  1. По-перше, прописка це офіційна адреса особи. Це означає, що офіційне листування, інші засоби комунікації з нею проводяться саме за цією адресою. Отже, власник повинен забезпечити своєчасне і безперебійне отримання корреспонденции і інших видів повідомлень.
  2. По-друге, прописка являється першим місцем розшуку людини.
  3. По-третє, кількість прописаних прямо впливає на вартість комунальних послуг.
  4. Вчетверте, прописка означає належність до визначеної територіальної громади, що породжує у особи певні обов'язки і права по зареєстрованому місцю проживання.

Вищевказаний перелік зовсім не вичерпний, тому власник житла має бути завжди готовим до зв'язків з державними чи приватними органами і організаціями, а також громадськістю.

Актуальні питання щодо прописки

Документи для прописки подаються в Центрах надання адміністративних послуг. Для цього необхідно мати оригінали документів на житло і особисту присутність власників житла. Отже, хто може прописати людину? Або власник сам себе, або власник інших осіб. До речі, такі повноваження можуть надаватись іншим особам нотаріальною довіреністю, при цьому документи на житло всеодно мають надаватись в оригіналах. Деякі власники або прописані у них особи можуть задавати питання чи впливає прописка на право власності. Відповідь - ні. Право власності не набувається після реєстрації місця проживання. Єдиним випадком коли це можливо - реєстрація у неприватизованому житлі, яке підлягає приватизації. В такому випадку, при приватизації право власності розподіляється на всіх прописаних. Також повсякчас виникає питання чи існує в Україні постійна і тимчасова прописка. Відповідь - ні. Реєстрація місця проживання існує тільки в одній формі - внесення інформації про зареєстроване місце проживання особи в спеціальний державний електронний реєстр. Без будь-яких додаткових вказівок на тривалість чи інший статус реєстрації.

Як отримати послугу прописки

Як вже вказувалось вище, прописка - це офіційна адреса особи, своєрідна її юридична адреса. Закон і держава не вимагає обов'язкового проживання за цією адресою, але вимагає, так би мовити, юридичної присутності на ній. Для того, щоб держава і інші суб'єкти мали достатню інформацію про особу і громадянина, а також могли контактувати з нею. У випадках, коли потрібно зареєструватись, але по якимось причинам із цим виникають труднощі, допоможе сервіс оформлення прописки. Купити прописку можна у спеціалізованих юристів, які не тільки надають власне житло для реєстрації, але й повністю обслуговують своїх клієнтів з усіх випливаючих питань.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.