Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати вазу для квітів?

Красива ваза чудово прикрашає інтер'єр, проте по-справжньому її функціонал і краса розкриваються лише в сукупності з букетом, але тільки тоді, коли вони добре поєднуються. Тому сьогодні ми розповімо, як обрати вазу для квітів, від чого відштовхуватися при виборі, і від яких варіантів краще відразу відмовитися.

Досвідчені флористи, які знаються на оформленні квіткових композицій на професійному рівні, стверджують, що для різних сортів квітів і букетів потрібні різні вази. Однак навряд чи людина, яка не захоплюється флористикою всерйоз, вирішить придбати відразу кілька ваз. Тому при виборі в першу чергу варто відштовхуватися від звичного розміру букета та улюблених квітів. Саме від цього залежить вибір вази для квітів на подарунок або для себе.

Як вибрати вазу для квітів?

Форма та матеріал

Форма:

  1. "Пісочний годинник". Назва вельми умовна – форма горловини та дна може бути абсолютно будь-якою, але суть вона передає добре: між нижньою та верхньою частинами є звуження. Завдяки цьому та широкій шийці квіти в такій вазі красиво розпадаються, утворюючи пишний, природний букет. Це – найуніверсальніший варіант. Він підходить для троянд, тюльпанів, гортензій, півонії та інших квітів з об'ємними бутонами та суцвіттями.
  2. «Колона» – високі моделі, з однаковою шириною по всій висоті. Оптимальні для високих квітів на кшталт троянд та лілій. Їхній силует добре підкреслює елегантність букета або гілки.
  3. Круглі – найкраще підходять для простих квітів та маленьких букетиків, які лише трохи підіймаються над горловиною.
  4. Пляшки та пробірки – підходять для одиночних квітів – яскравих акцентів в інтер'єрі. Будь-які букети виглядають непропорційно, складається враження, що композиція зараз впаде.

Вибираючи вазу для квітів, не можна ігнорувати матеріал. Незважаючи на величезний вибір у магазинах, ми рекомендуємо зупинитися на перевіреній віками класиці:

  1. Кераміка. Напевно, єдиний матеріал для вази, який взагалі не має мінусів. Вона важка, щоб композиція надійно стояла, надійна, непрозора – стебла та вода не відвертатимуть уваги від краси бутонів. Окремий плюс – оформлення. Палітра відтінків та різноманітність форм безмежні.
  2. Скло. Головний мінус скла – прозорість, через що доводиться частіше міняти воду та ретельно мити вазу зсередини. Але це стосується лише моделей з простими гладкими стінками. Фігурні орнаменти або геометричні малюнки на зовнішній поверхні добре відвертають увагу від вмісту. Особливо, якщо букет стоїть на сонці. Плюс прозоре скло візуально нейтральне та добре підходить до будь-якого інтер'єру.
  3. Кришталь. Красивий сам по собі і відмінно підкреслює вишуканість букета або окремої квітки. Мінус тут – ціна та менша міцність.

Розмір

Розмір – основна причина, через яку вибирати вазу потрібно виходячи з готового букета. У цьому полягає основна складність і «неуніверсальність» моделей. В ідеалі висота вази має бути в 1,5 раза меншою за довжину стебел. Тобто, для 50 см троянд потрібна ваза висотою близько 30 см. Відповідно при виборі варто відштовхуватися або від улюблених квітів, або від розмірів букетів, які вам зазвичай дарують.

Ну от і все! Цих трьох базових параметрів цілком достатньо, щоб вибрати вазу для квітів, яка радуватиме око. Ну і, звичайно ж, вибір також залежить від вашого смаку та потягу до експериментів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.