Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Методи відновлення відколотого зуба

Способи відновлення кардинально відрізняються та залежать від глибини ураження. Насамперед потрібно звернутися до стоматології, де лікар проведе огляд, оцінить стан зубної коронки й після цього призначить рентген. Він дозволяє зрозуміти, чи немає прихованих тріщин, чи можна відновити зуб. Тільки після цього він зможе сказати, що робити.

Методи відновлення відколотого зуба

На сьогодні у стоматологіях використовуються такі техніки відновлення:

  1. Ремінералізація та фторування. Метод застосовується тільки в тому випадку, якщо є дрібні тріщини або відколи дуже малої ділянки емалі, які не порушують естетики. Для цього лікар призначає кілька процедур ремінералізації, в результаті яких вдається наситити тканини зубів мінералами, що підвищують їхню щільність. Це знижує ризик відколу та пошкодження тканин зубів.
  2. Реставрація. Підходить за будь-якого виду дефекту. Особливо важливо проводити при пошкодженні передніх зубів, коли порушення цілісності негативно позначається на естетиці посмішки. Процедура полягає в накладанні пломбувального матеріалу для відновлення відколотого зуба, а сучасні матеріали дозволяють максимально точно підібрати відтінок емалі та ступінь прозорості. Тому такі пломби непомітні неозброєним оком, досить міцні та надійні.
  3. Непряма реставрація. Відрізняється тим, що проводиться не в ротовій порожнині, а зубним техніком. В цьому випадку використовуються вініри, вкладки, які виготовляються по зліпках, які знімає стоматолог після підготовки зуба. Вініри дозволяють не тільки прибрати дефект, але змінити форму та колір зуба. Вкладки доречні навіть у тому випадку, коли коронка зуба сильно зруйнована. Вони рівномірно розподіляють навантаження та виключають розлом кореня.
  4. Пломбування. Показано у випадку, коли відкол виник через каріозне ураження. Виконується аналогічно реставрації з єдиною відмінністю в тому, що лікареві необхідно спочатку провести препарування тканин для повного видалення уражених шарів. Може виявитися так, що пульпарна камера знаходитиметься надто близько, тому буде потрібне видалення нерва та пломбування каналів. Тільки після цього проводиться пломбування та відновлення коронкової частини. Для цього використовуються композити хімічного та світлового затвердіння. Водночас враховуючи, що відколи частіше зустрічаються на передніх зубах, оптимально застосовувати світлозатверджувані матеріали з високими показниками естетичності.
  5. Встановлення коронки. Якщо руйнування виражене і для встановлення пломби недостатньо опори, показане протезування. Для цього лікар проводить препарування, формує куксу та знімає зліпки. Тільки після цього зубний технік виготовляє коронку із сучасних матеріалів. Оптимально для передніх зубів використати кераміку, металокераміку. Матеріали відрізняються високою міцністю та відмінною естетикою.

Варто враховувати й ті випадки, коли відкол настільки глибокий, що лікувати зуб недоцільно. Те саме стосується ситуацій, коли на знімку чітко видно тріщину, що проходить далеко за межі кореневої частини. У цьому випадку показано видалення та подальше протезування або імплантація.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.