Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Про що розповідають казки народів світу?

Діти завжди вирізняються своєю допитливістю. Їм цікаво усе: чому трава зелена, як настає вечір, де зимують птахи, куди зникає роса. Вони не втомлюються ставити все нові й нові запитання. І це зрозуміло, адже їм хочеться якнайшвидше стати дорослими й пізнати всі таємниці цього загадкового життя. А найкраще про все їм розкажуть книги, в яких зібрана мудрість поколінь. Коли ж вони розгорнуть казки народів світу, то пізнають так багато цікавих таємниць. Адже ці казки — справжня енциклопедія, написана мовою цікавих пригод і яскравих вражень. Вони можуть навчити багато нового й незвіданого.

Що відкривають казки народів світу?

Кожна казка відкриває перед нами унікальний світ кожного народу. У них відображені такі сфери.

Національні особливості

Залежно від етнічних характеристик, казки народів світу відрізняються персонажами, національним вбранням та символами. Якщо в українських творах ми бачимо працьовитих селян, хоробрих козаків у пишних шароварах, то у французький зустрічаємо герцогів, маркіза чи принцес, а в турецьких —  падишаха. Та й імена персонажів свідчать про національний колорит: Ганс, Алі-баба, Ахмед, Синдбад, Джек, Сізмара. Все це збагачує знання і розвиває словниковий запас читачів.

Праця і побут

Провідні види діяльності народу зображені і в текстах творів. Мельники, пекарі, мисливці, рибалки, лікарі, лицарі, музиканти, кравці, раби, королі, східний цар, мудрець, чарівник, розбійник — кого лише не зустрінемо в народних казках. У кожній із них свої знаряддя праці, музичні інструменти, предмети житла й побуту. У китайській казці можемо зустріти діда, що плете капелюхи з молодого бамбука. У голландській казка читаємо, як лицар будує замок на морській скелі. А в японській казці "Необережність" дізнаємося про гру на флейті. Читаючи такі твори, діти дізнаються багато нового й цікавого про різні країни.

Вірування й світогляд

Казка відображає вірування древніх предків. У кожного народу були свої сили добра чи зла. Лиш погляньмо, яких різних фантастичних істот можна зустріти у світових казках:

  1. норвезькі тролі;
  2. німецькі гноми;
  3. китайські перевертні;
  4. арабські джини;
  5. шотландські ельфи.

Усі вони красномовно говорять про уявлення попередніх поколінь. А ще об'єднує казки народів світу те, що якими б різними не були міфологічні персонажі, добро завжди перемагає зло.

Тваринний світ

Розмаїття тварин у казці кожного народу вражає. Якщо в український казках персонажами є звичні для нас вовк, лисичка, ведмідь, заєць, кіт, журавель, пес чи мишка, то в африканських казках головними героями виступають слони, мавпи, пантери, змії або тигри. Це не може не зацікавити дітей, котрі із захопленням вивчають тваринний світ кожного континенту.

Природні ландшафти

Місце, де розгортаються події, також специфічне для кожного регіону планети. Італійські казки часто ведуть своїх читачів у синє море й високі гори. Африканські народні твори розказують про таємниче життя в джунглях чи пустелях. Слов'янські твори зображують дрімучі ліси й безкраї поля. А події китайських казок ніколи не відбуваються в абстрактному тридев'ятому царстві, навпаки, для них характерна конкретна місцевість (наприклад, повіт Чжуці провінція Чжецзян). На сторінках книг перед нами постають такі не схожі між собою культури, вірування, традиції та ландшафти.

Читати казки різних народів — це відкривати для себе різноманітний, яскравий світ. Кожна країна має свою унікальність та колорит, які разом створюють неповторну картину. Тож залучаймо дітей до цієї цікавої навколосвітньої подорожі сторінками улюблених книг. Багато казок народів світу можна знайти в бібліотеці дитячої літератури TOU за цим посиланням https://tales.org.ua/kazky/kazki-narodiv-svitu/



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.