Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати будівельну компанію для будівництва будинку

Побудувати справді гарний будинок може тільки чесний та професійний підрядник. Вибрати будівельну компанію дуже непросто. Кількість пропозицій зростає. Всі розповідають, як чудово вони працюють. Навперебій пропонують відмінні ціни та довгострокові гарантії. Добре, якщо є рекомендації знайомих, які вже скористалися послугами підрядника та залишились задоволеними. Якщо таких немає, то ризик укласти контракт із шахраями чи дилетантами дуже великий.

Як правильно вибирати будівельну компанію

Вибирати забудовника важливо за його репутацією, досвідом та особистим враженням. Хороша будівельна компанія, яка зацікавлена у продажу послуг, не приховуватиме інформацію від замовника. Ціни на будівництво будуть у середньому сегменті або трохи вищі. Це нормально. Менеджер компанії не обіцятиме нереальних гарантійних термінів (їх регулює законодавство) і докладно розповість не лише про успіхи, а й майбутні труднощі.

Діяти треба поетапно. Схема виглядає так:

  1. вивчаєте сайт та відкриту інформацію про забудовника на сайті ФНП, наприклад, RSK Odessa;
  2. у пошуках негативу переглядаєте регіональні ЗМІ, соцмережі, тематичні форуми;
    відвідуєте офіс;
  3. оглядаєте споруджувані та закінчені об'єкти (тут важливо поговорити з власниками будинків);
  4. відвідуєте виробництво (якщо є);
  5. вибираєте проєкт і просите зробити точні розрахунки за кошторисом;
  6. оцінюєте результат та свої враження.

Якщо кожному етапі вам активно допомагали, а чи не перешкоджали, такій компанії можна довіряти.

Зверніть увагу! Розвинений будівельний бізнес вважає за краще делегувати допоміжні роботи вузької спеціалізації (сантехніків, електриків) перевіреним субпідрядникам.

При виборі будівельної компанії для будівництва каркасного будинку, звертайтеся в ту, яка виготовляє домокомплекти у своїх виробничих цехах.

Вибір будівельної компанії в інтернеті

Якщо ввести запит «будівництво приватних будинків» у будь-якій пошуковій системі, то отримайте сотні сайтів будівельних компаній (БК) у потрібному регіоні. Більшість із них оформлені схоже. Є сторінка про компанію, каталог проєктів, опис будинків, умови подання заявки.

Вивчіть наступну інформацію.

  1. Скільки часу БК працює за однією назвою. Хороша ознака – якщо від 5 років.
  2. Які послуги пропонує? Фахівці заробляють на будь-яких роботах. У їхній пропозиції буде ремонт, реконструкція, перепланування, прокладання (заміна) комунікацій, оздоблення фасадів. Перелік може містити не всі позиції, але додаткові послуги обов'язково.
  3. Кількість типових проєктів, їхня оригінальність. Пошукайте аналогічні фото будинків в інтернеті, порівняйте опис. Часто шахраї викладають у себе гарні фотографії з іноземних сайтів або крадуть картинки у конкурентів.
  4. Порівняйте ціни з аналогічними пропозиціями щодо ринку. Насторожити повинні надто низькі розцінки, довгострокові гарантії та значні знижки.
  5. Подивіться, чи на сайті є фото реалізованих проєктів. Якщо компанія справді добре та багато будує, то будуть фото будинків на різній стадії готовності, оглядові відео за проєктами.
  6. Вивчіть відгуки. У сумлінного підрядника вони будуть різними, а не лише хвалебними.
  7. Подивіться з чого компанія будує, чи є власне виробництво, чи вказані партнери-постачальники будівельних та оздоблювальних матеріалів.
  8. Якщо на сайті все вам сподобалося, шукайте БК в соцмережах, на тематичних форумах. Перегляньте дату реєстрації, як давно були залишені останні пости, відповіді, відгуки.

Навіть якщо вам все сподобалося, не забувайте, що сайт – це лише красива картинка, створена на замовлення. Інформація на ньому може бути правдивою, а може й ні. Дізнатися більше про підрядника допоможе вивчення офіційної інформації про компанію у відкритих джерелах та на аналітичних сервісах.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.