Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Переваги використання та різновиди монтажної піни

Під час ремонтних та будівельних робіт актуальним залишається використання герметиків, зокрема, монтажної піни. Завдяки цьому різновиду герметика можна швидко та ефективно заповнити порожнини, наприклад, щілини навколо віконних та дверних блоків. Монтажну піну розрізняють за кількістю компонентів (одно- та двокомпонентна), сферою використання (побутова та професійна). 

В чому полягає різниця між однокомпонентною та двокомпонентною піною? 

Перший варіант монтажної піни зустрічається набагато частіше, адже працювати з нею простіше. Таку піну достатньо витиснути з балона та нанести на поверхні. Частково хімічна реакція між компонентами піни відбувається в балоні, проте активно вона починає реагувати при контакті з вологою в повітрі, як наслідок — утворюється поліуретанова піна. Як піноутворювач для будь-якого полімеру використовуються скраплені гази (бутан, пропан, ізобутан) — пропеленти. Під тиском цієї суміші газів піна на швидкості вилітає з балона.

Виходячи з балона, піна багатократно збільшується в обсязі в 20-40 разів. Таке різке розширення дозволяє заповнювати порожнини, герметизувати з'єднання.

Протягом короткого часу піна твердне, під дією вологи, що міститься в повітрі. Повне затвердіння піни наступає протягом доби.

Монтажна піна приваблює універсальністю — її можна наносити на будь-які будівельні матеріали, зокрема бетон, камінь, залізо, дерево, пластик.

Якісна монтажна піна має важливу ознаку: при нанесенні відразу фіксується на поверхні, а не стікає донизу. Ще один показник якості піни — міцність. Після повного затвердіння піна не деформується, навіть під впливом низьких температур.

Також піну розрізняють за сезонністю:

  1. літня,
  2. зимова,
  3. всесезонна.

Якщо ви плануєте наносити монтажну піну на зовнішні поверхні, обирайте всесезонну піну, котра витримує вплив низьких температур.

Побутова чи професійна монтажна піна?  

Основна різниця між цими різновидами — сфера застосування. Побутова піна використовується для дрібного ремонту, наприклад, встановлення декількох вікон, ремонту труб, встановлення душової кабіни. Побутову піну необхідно повністю використати, оскільки залишки в балоні згодом засохнуть. Цей різновид піни наноситься за допомогою трубочки-аплікатора. Професійна піна розрахована на нанесення великих обсягів, використання зі спеціальною насадкою-пістолетом.

Ключові властивості монтажної піни 

Основна характеристика монтажної піни — здатність до багаторазового збільшення. Цей показник варіюється в межах від 10 до 60%, для побутової піни, від 180 до 300% для професійної.

Ще одна важлива властивість монтажної піни — адгезія, тобто здатність зчіплюватися з різними поверхнями. Слід пам'ятати, що піна не має адгезії до матеріалів з інертною поверхнею, наприклад, тефлону, поліетилену.

Обрати монтажну піну для побутового чи професійного використання, приклеювання скла, дзеркала, монтажу теплоізоляційних матеріалів, ви зможете в магазині «Околоремонта».



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.