Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Користь рису, його властивості та протипоказання

Рис відомий нам більше як гарнір до основного блюда, ніж як самостійний продукт, що дуже дивно, адже в більшості випадків корисні властивості рису в кілька разів перевершує властивості тих продуктів, для яких рис є лише гарніром. У країнах Азії про користь рису знають з незапам'ятних часів, завдяки чому рис став не тільки невід'ємною частиною азіатської кухні, але і одним з популярних народних ліків від багатьох хвороб. Щоб більше дізнатися про користь рису для нашого організму, треба придивитися до цієї культури трішки уважніше.

Рис - рід однорічних і багаторічних трав'янистих рослин сімейства Злаки. Традиційно батьківщиною рису вважається Азія, де вперше людина почала обробляти цю злакову культуру. Незважаючи на популярність рису в Азії, в Росії він почав широко розповсюджуватися досить пізно, лише в XIX столітті, так і називався рис тоді зовсім не рисом, а сарацинским зерном або сарацинською пшеницею, трохи пізніше сорочинським пшоном. В XX столітті завдяки зростанню популярності рису, Радянський уряд стало імпортувати цей злак у величезних кількостях, а пізніше рис почали обробляти в деяких регіонах СРСР і приобрести рис оптом стало легше. З тих пір рис міцно увійшов в раціон кожного жителя нашої країни.

Рис налічує 18 видів, основною перевагою цього злаку є його невибагливість і здатність адаптуватися практично до будь-яких умов, починаючи від повеней і закінчуючи заморозками. Втім, є один факт, що сильно впливає на корисні властивості рису і на його склад, і це – обробка. Чим більше зерно обробляли, тим менше в ньому збереглося корисних речовин і мінералів. Справа в тому, що основна користь рису зосереджена у висівках – оболонці рисового зерна. На початковому етапі рис виглядає однаково, незалежно від сорту (зародок, біле зернятко, коричнева отрубевая оболонка, лушпиння жовтого кольору), однак в процесі обробки рис позбавляється не тільки від різних складових своєї структури, але і від корисних властивостей, натомість купуючи новий смак. Ось чому найбільш корисним вважається необроблений, коричневий рис, який максимально зберігає свої корисні властивості та який можна продам рис оптом швидко та вигідно.

Корисні властивості рису при недугах

Всю користь рису важко описати кількома словами, так як важко зустріти злак, який володіє великою кількістю корисних властивостей! Ось тільки деякі з них:

Рис вкрай корисний для легенів, завдяки тому, що він здатний виводити мокротиння з легких і інші шкідливі речовини. Рисовий відвар часто використовується при лікуванні бронхіту і бронхіальної астми.
Очищаючі властивості рису також використовуються при лікуванні захворювань кишечника і сечостатевої системи. Рис здатний зміцнити стінки кишечника, припинити пронос і безболісно вивести з організму все зайве.

Рис - прекрасний сечогінний засіб, допомагає при хворобах нирок і сечового міхура. Крім того, на відміну від багатьох інших продуктів, його можна вживати при виразках кишечника: клізма з рисового відвару допоможе прискорити лікування таких виразок.

Неоціненна користь рису при хронічних захворюваннях кишкового тракту, коли хвороба вже увійшла в міцну стадію і звичайними засобами її вилікувати досить важко.

До корисних властивостей рису також можна віднести антисептичні та жарознижувальні функції. Рис використовується у якості антитоксичного потогінний і жарознижуючого засобу, тому він особливо ефективний при лікуванні простудних захворювань, а також для зняття жару при грипі, ангіні або пневмонії.

Часте, але помірне вживання рису стабілізує роботу нервової системи, а також допоможе ослабшому організму справитися з дезорієнтацією в просторі і втратою рівноваги, додасть сил, щоб витримувати щоденні навантаження.

Крім того, мало хто про це знає, але вживання рису влітку допомагає уникнути спраги.

Багато корисних властивостей рису відноситься і до роботи жіночого організму. Рис сприятливо впливає на розвиток плода при вагітності, також важливо є рис при годуванні груддю, щоб поліпшити якість молока і зміцнити організм дитини. Крім того, рис покращує колір обличчя, зменшує висипання на шкірі, очищає обличчя і робить шкіру більш м'якою.

Рис - протипоказання

Втім, є у цього чудового злаку і протипоказання, на які варто звернути особливу увагу. Перш за все, ні в якому разі не варто їсти багато рису при крайніх ступенях ожиріння та схильності до запорів, у даному випадку, рис не тільки не допоможе організму, але й зашкодить. Не варто також їсти рис при кольках. Ще одна неприємна властивість рису відноситься до роботи чоловічого організму (для любителів, наприклад, регулярно переїдати пловом) – надмірне вживання рису здатне знизити статеву функцію.

Будьте уважні до свого організму і до тих продуктів, які ви їсте, тоді вам не доведеться приймати ліки, а від їжі ви будете отримувати лише задоволення!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь