Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чорне море стає небезпечним для відпочинку

Фахівці в області океанології прогнозують сумну долю Чорному морю в найближчі кілька десятків років. Прогнози були складені на основі вивчення поведінки моря за попередні чверть століття.

У Чорноморському басейні змінюється клімат, що супроводжується змінами, абсолютно несприятливими для відпочинку тисяч людей. Зокрема, за даними Інституту океанології РАN, в регіоні збільшується кількість штормів. За 25 років, стверджують фахівці, хвильова активність Чорного мор зросла на 10-15%. Для пляжів, прибережних територій - це поганий прогноз. Адже вже при висоті хвилі в 2-3 метри шкода прибережним територіям гарантована. Відомо, наприклад, що тільки в Одесі за останні 40-45 років загальна площа пляжів зменшилася з 170 га до 40 га. І це при тому, що тут в кінці 50-х на початку 70-х років була споруджена потужна берегоукріплювальна система, що включає в себе хвилеломи, пірси, підземні галереї для виведення ґрунтових вод, а також озеленені схили, штучні пляжі. Проте, саме північно-західні регіони області знаходяться в стані особливої ​​загрози.

Яким буде в перспективі узбережжя Чорноморського басейну, достеменно невідомо. Адже ще в минулому столітті ніхто не міг знати, що висота хвилі може досягти 20 метрів. А це вже - реальність.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь