Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Руйнування дамби Хаджибейського лиману загрожує Одесі катастрофою

Дамба, що захищає Одесу від затоплення водами Хаджибейського лиману, знаходиться в критичному стані. Про це заявив мер Одеси Геннадій Труханов.

«По ту сторону дамби розташовані не тільки житлові будинки, важливі транспортні артерії, а й підприємства хімічної промисловості. І якщо сьогодні Кабмін не прийме рішення, Одесі загрожує екологічна катастрофа», - зазначив він.

Фахівці міського управління цивільного захисту виявили 25 лютого дві промоїни в Хаджибейській дамбі, що утворилися після шторму. Одна з них має близько метра, друга - близько десяти.

Інженер-гідролог Олег Чижик повідомив, що рівень води в лимані зараз на 2 метри вище норми, і якби ця ділянка раніше не була відремонтована, то дамба б не витримала шторму. Тривалий час затримувати воду вона не може.

Олег Чижик вважає, що запуск насосних станцій і перекачування води з лиману в море не дасть належного ефекту: «При максимальному пуску насосної станції реально можна відкачати чотири сантиметри на місяць, тому що один сантиметр при такому рівні води - це близько мільйона кубів».

«Перше, що необхідно зробити, - залатати діри і запобігти подальшому руйнуванню. Друге - знайти гроші і побудувати аварійне скидання. Третє - побудувати нову дамбу, тому що будь-яке зміцнення цієї дамби не може гарантувати її цілісності. З огляду на те, що внизу мільйонне місто, необхідно побудувати нову дамбу з терміном експлуатації не менше 100 років», - стверджує інженер.

«Ключова проблема в тому, що дана споруда - юридично безхазяйна. Понад п'ять років одеська мерія оббиває пороги київських кабінетів, щоб вирішити, нарешті, це питання і почати ремонт дамби. Ми повторно пишемо звернення в усі центральні органи влади. І сподіваємося в цей раз бути почутими», - зазначив мер Одеси.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь