Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Які бувають кольорові олівці

Малювання - приємне і корисне заняття для будь-якого віку. І один з найбільш будь-яких художніх матеріалів будь-якої дитини - олівці.

День кольорових олівців, що відзначається 16 березня, якраз відноситься до числа забавних, веселих і незвичайних свят. Важко знайти людину, яка в дитинстві не тримав в руках олівців, розфарбовуючи вже готові малюнки і створюючи власні шедеври. Олівці - інструмент чарівництва, який оживляє нудні зображення, вливає в них промінчик яскравих фарб і квітів. Коли саме вирішили відзначати свято, точно невідомо, швидше за все, День кольорових олівців бере початок вже в 21 столітті і привертає увагу художників по всьому світу.

Олівці (великий вибір яких можна побачити тут: https://kancmaster.com.ua/ru/cat-pismove-priladdya/cat-olivci/olivci-marco/) з'явилися одночасно з живописом кілька тисячоліть тому - достеменно відомо, що в Стародавній Греції їх цілком успішно використовували, а деякі малюнки навіть збереглися до наших днів. Матеріали для малювання на восковій основі використовувалися художниками протягом століть, завдяки їх стійкості до вигоряння, а також жвавості і яскравості кольорів.

Незважаючи на те, що кольорові олівці використовувалися для «перевірки та маркування» протягом багатьох десятиліть, тільки лише на початку 20-го століття їх почали виробляти в потрібному якості для художників. Звичайно, сучасні олівці не мають нічого спільного з інструментами художників минулого - виробники випускають вироби десятків квітів, з різними основами, товщиною стрижня, структурою. Загалом, зараз створені всі можливості для малювання та розвитку творчих здібностей.

Так, кожен з нас тримав в руках олівець, деякі навіть замислювалися, з чого роблять грифель олівця і як його вставляють всередину дерев'яної основи. Це не єдиний цікавий момент, який стосується виробництва олівців. Точно так же цікаво буде дізнатися, яке дерево використовується, як роблять грифелі різного ступеня жорсткості, ніж виробництво кольорових олівців відрізняється від простих.

З чого роблять олівці?

Класичний олівець роблять з дерева, і від його якості залежить, наскільки виріб буде комфортно використовувати. Підійде не будь-яка деревина. Раніше використовували рослини з роду ялівцевих, в основному червоний або вірджинський кедр. Але це сировина дуже дороге, тому американські і європейські виробники перейшли на каліфорнійський кедр. Зараз також використовують липу, вільху, сибірський кедр. У нашій країні росте багато липи і вільхи, тому вигідно використовувати саме їх.

Що таке сучасний кольоровий олівець?

Кольоровий олівець - це інструмент для малювання, який являє собою вузьке пигментированное ядро, укладену в циліндричну дерев'яну оболонку. На відміну від графіту або вугільного олівця, ядро кольорового олівця має масляну або воскову основу і містить іншу пропорцію пігментів, добавок, барвників і сполучних елементів. Акварельні олівці і пастельні олівці також виробляються як кольорові стрижні для механічних / авто олівців.

Останні роки кольорові олівці активно використовуються в арт-терапії та реабілітації.

Грифель для кольорових олівців виготовляють з суміші каоліну (глини), пігменту, води, в'язких речовин і жирових добавок.

Всі кольорові олівці власне діляться всього на дві групи, це художні, які якісні і з високою фіксацією і шкільні, простіші.

Існує дві технології виробництва:

  1. холодну препарування, це коли жир додається безпосередньо при змішуванні компонентів. Такий спосіб використовується при виготовленні недорогих олівців. Де фарбувальні пігменти, як правило вони натуральні і чутливі до високих температур
  2. гаряче препарування, це коли готовий і висушений стрижень занурюється в гарячий жир. Такий спосіб використовується для виготовлення якісних сердечників.

В цілому є не одна сотня рецептур отримання кольорових олівців, в деяких використовується віск, стеарин і ін. Речовини.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.