Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості зберігання та збору насіння

Заготовляють насіння самостійно більшість городників, тому що схожість у них набагато вище, ніж у покупних, так і сімейний бюджет дозволяє економити. Збираємо насіння в стані повної зрілості, насіннєві коробочки, стручки зриваємо раніше, якщо почалися дощі. Заносимо на веранду і розкладаємо на газету і вони на ній дозрівають. Чи не поспішаємо їх зривати, бо недозрілі насіння просто згниють.

Для того щоб зібрати насіння баклажан, динь, томатів, то вони повинні полежати деякий час в теплому приміщенні, щоб дозріли насіння, а потім можна їх вибирати з плодів і овочів, промити і висушити. При зберігання треба враховувати температуру, вологість. При високій вологості насіння можуть набрякнути і процес цвілі може виникнути.

В першу чергу вражає зародки насіння грибок і тому вологість повинна бути близько 60% для такого насіння, як тиквенних- кабачки, гарбуз, диня, огірок, пасленових- баклажани, томати, хрестоцвіті - редис, капуста. Для бобових - горох, соя, квасоля і цибулі близько 50%. Температура повинна бути в межах 8 градусів і вологість якнайнижче, щоб не розмножувалися мікроорганізми.

Враховуйте й те, що якщо ви професійно займаєтеся сільськогосподарською галуззю, тоді на сайті ви можете придбати якісне насіння з чудовою урожайністю за доступними цінами.

У таких умовах процес цвілі зводиться до мінімуму і інтенсивність досихання зерен слабшає. І друге питання в чому зберігати? Зберігати треба в паперових пакетиках або тканинних мішечках, які зшиті з натуральних тканин. І ніяких поліетилену, синтетики, не може бути мови. На кожному пакетику треба вказати рік коли насіння зібрали, потім скласти в коробку і зберігаємо в потрібному приміщенні. У цьому приміщенні можна зберігати і бульби гладіолусів, але на полиці яка знаходиться нижче, там де і температура нижче.

Часник теж треба утримувати в більш прохолодному приміщенні, тому що в теплі він висихає. Запасів насіння вам вистачить на кілька років, якщо ви зробили все правильно. Зберігає схожість насіння до 4 років - насіння перцю, моркви. Баклажан, кабачки і огірки до 6 років, помідори - до 5 років



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь