Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Хай буде світло: вибираємо велосипедну фару

Згідно ПДР, в темний час доби на велосипеді повинне бути встановлене переднє світло білого кольору. Але, як завжди, на закони і правила у нас мало хто звертає увагу і багато хто воліє вчитися на своєму досвіді, влетівши вночі в канаву, дерево або просто в випадкового перехожого. Я ж пропоную вам вчитися на чужих помилках, а тому прийміть за аксіому - в темний час доби велосипедна фара вам необхідна.

Ще відносно недавно зі світлом у велосипедистів були проблеми. Найчастіше фари для велосипеда працювали від динамо-машини, при зупинці припиняли світити, а при русі світла в кращому випадку вистачало для позначення себе на дорозі.

Пізніше почали з'являтися перші китайські велофари на пальчикових батарейках і галогенних лампочках. Заряду батарей вистачало ненадовго, освітлення також бажав бути кращим.

Прогрес дійшов до світлодіодних велофари. Світлодіоди споживали набагато менше електроенергії, але світили спочатку погано.

Потихеньку інженери змогли знайти баланс між енергоспоживанням і потужністю світла. Велосипедисти нарешті отримали можливість їздити в нічний час доби швидко і прекрасно контролювати дорогу. Залишалося тільки одне але - ціна подібних велосипедних фар.

І ось вже зараз асортимент переднього світла величезний, причому настільки, що для недосвідченого покупця заплутатися у виборі - нікчемна справа. Ну, що ж, допоможемо Вам розібратися на які показники слід звернути увагу при покупці. До речі, придбати задній ліхтар ви можете швидко та вигідно.

1. Потужність або рівень освітленості

З уроків фізики дехто пам'ятає, що рівень освітленості дорівнює відношенню потужності світла фари (люмени) до площі освітлюваної поверхні (м2) і вимірюється в люксах. Об'єктивно, саме в люксах найбільш чітко можна оцінити якість світла, але багато хто вказує характеристики в люменах, що дозволяє кілька смухлевать.

Для велосипедиста досить велофари з рівнем освітленості в 15-20 люкс, або потужністю світла в 700-900 люмен. При цьому у фар є кілька режимів і включити фару на повну потужність вам не завжди дозволить совість, тому що промінь дуже сильний, засліплює перехожих та автомобілістів. Правда, можна і навпаки, провчає деяких водіїв, які не вимикають дальнє світло.

2. Характер світлової плями

При їзді на велосипеді нам важливо, щоб світло розходився рівномірно і в довжину, і в ширину. Один потужний м'ятно в декількох метрах від нас - неприпустимо. Велику роль в цьому, крім потужності самого світлодіода, грає оптика - лінза розсіювання. Шукайте ту фару, яка буде добре висвітлювати не тільки дорогу попереду, але і з боків, що вкрай необхідно при поворотах.

3. Тривалість роботи

Третій дуже важливий параметр - це як довго велофари зможе пропрацювати від одного заряду. Тут, як уже говорилося, виграють світлодіодні фари. Впринципі, рівень споживання безпосередньо залежить від потужності, тому вирішувати тільки вам, ухил в який бік ви хочете зробити - автономність або освітленість.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь