Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

«Зелений» тариф для фізичних осіб і як його підключають

Перш за все, розберемося з тим, що ж таке «зелений» тариф. Відповідно до Закону України «Про електроенегетіку» №575 / 97-ВР від 16.10.1997 «зелений» тариф є спеціальним тарифом, за яким закуповується електроенергія, вироблена за рахунок альтернативних джерел енергії. Величина цього тарифу для приватних домоволодінь визначається постановами НКРЕ.

Для того щоб скористатися такою можливістю, потрібно пройти кілька етапів.

Етап 1. Оцінка.

Перевагою «зеленого» тарифу є значне скорочення часу окупності станції. При правильному розрахунку сонячна електростанція окупається за 5-8 років. При підрахунках враховується безліч факторів: місцевість, кут нахилу ската покрівлі, корисна площа даху і так далі. Всі ці фактори формують початкову вартість станції. Але врахувати тільки це недостатньо. Постачальники електроенергії здійснюють розрахунок з клієнтами за підсумками місяця і виплачують по «зеленому» тарифу тільки надлишок виробленої енергії. Тобто, різницю між згенерованої і спожитої енергії.

Етап 2. Положення договору на поставку електроенергії.

У договорі на поставку електроенергії з електропостачальною організацією прописана максимальна виділена для споживання потужність. Якщо при розрахунку сонячної станції з'ясувалося, що цього значення вам недостатньо, то необхідно подавати заявку в місцевий РЕМ на збільшення потужності введення, подробнее можна дізнатись за посиланням.

Етап 3. Підбір обладнання та монтаж.

Для фотоелектричної мережевий електростанції будуть потрібні не тільки сонячні батареї, а й мережевий інвертор, система кріплень, кабелі (які доведеться захищати від умов експлуатації, прокладаючи в гофре і коробах), системи автоматичного захисту для ланцюгів постійного і змінного струму. Все це обладнання вам надасть компанія-інсталятор, до якої ви звернетеся за послугами монтажу. Дуже важливо, щоб монтаж був виконаний професіоналами і тільки згідно з рекомендаціями виробників обладнання!

Етап 4. Підключення.

Після цього можна йти в місцевий РЕС і подавати заяву на підключення «зеленого» тарифу. Підводний камінь у всьому цьому - двонаправлений лічильник. Як правило, у обленерго немає необхідних лічильників в наявності і чекати, поки вони з'являться, можна досить довго. Тому рекомендується дізнатися заздалегідь тип лічильника, який влаштовує і місцевий РЕС, і відділ параметризації в головному офісі обленерго і підшукати його самостійно (зазвичай до лічильника так само потрібно докупити модем), після чого відправити на параметризацію.

Етап 5. Договір.

Після цього РЕС повинен видати технічне завдання і направить до вас фахівця, щоб перевірити відповідність вашої схеми включення і встановить пломби енергопостачальної організації. Тоді можна підписувати договір купівлі-продажу між обленерго та власником приватного домогосподарства.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь