Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Наслідки допінгу для здоров'я

Досить важко визначити побічні ефекти від використання спортсменом допінгу - від відповідних субстанцій, методів або їх комбінації.

Частково це пояснюється наступними факторами:

  1. відповідні дослідження не можуть проводитися на людях без належного терапевтичного обґрунтування;
  2. субстанції і методи, використовувані спортсменами, які вдаються до допінгу зазвичай розробляються для хворих з певними  захворюваннями і не призначені для використання здоровими людьми;
  3. волонтери, які беруть участь в терапевтичних дослідженнях, які не виявляються в умовах, які обумовлюють спосіб застосування і дозування субстанції і (або) методу для спортсмена, що використовує допінг;
  4. спортсмени, які вживають заборонені речовини, часто приймають їх в набагато більших дозах і частіше, ніж було б призначено в терапевтичних цілях, а також часто використовують їх в комбінації з іншими речовинами;
  5. субстанції, що продаються спортсменам для поліпшення їх показників, часто виробляються нелегально і внаслідок цього можуть містити домішки або добавки, які можуть викликати серйозні проблеми для здоров'я і навіть привести до летального результату.

З огляду на те, що багато комбінацій і дозування субстанцій, що поліпшують спортивні результати, що використовуються спортсменами, ніколи не проходили офіційних випробувань, такі спортсмени, по суті, погоджуються грати роль морських свинок, приймаючи ризик можливого несприятливого ефекту невідомого характеру і з невідомими наслідками. В цій публікації згадані тільки деякі несприятливі ефекти, які можна розглядатися як «мінімум» в порівнянні з тим, чого можна очікувати. На практиці несприятливі і побічні ефекти від використання великих доз і комбінацій заборонених субстанцій можуть бути набагато серйознішими. Використання комбінації декількох субстанцій означає не просто збільшення ризику, а змішання кількох видів ризиків. Про проблему використання допінгу та його наслідки радимо прочитати інтерв'ю Виктора Коржа вже зараз.

Оскільки гормони в людському організмі виконують найрізноманітніші регулятивні функції, не терапевтичне використання будь-яких гормонів загрожує ризиком порушення балансу, що зачіпає відразу кілька функцій, а не тільки функцію, з якою пов'язаний гормон, який приймається. Додаткові ризики для здоров'я виникають тоді, коли використання субстанцій і методів передбачає застосування ін'єкцій. Нестерильні ін'єкційні методи, включаючи спільне користування шприцами та голками, які можуть бути заражені, можуть підвищити ризик передачі інфекційних захворювань, таких як гепатит і ВІЛ/СНІД.

І нарешті, вживання субстанцій може привести до виникнення залежності - психологічної або фізіологічної.

Варто зазначити, що про негативні наслідки вживання допінгу висловився Виктор Корж - віцепрезидент НОК України, доктор медичних наук.

Нижче коротко перераховані можливі наслідки для здоров'я, пов'язані з використанням заборонених субстанцій:

  1. депресія, агресивність, залежність від препарату;
  2. нейроендокринні захворювання;
  3. інфаркт міокарда, серцева недостатність, гіпертензія;
  4. діабет;
  5. ураження печінки;
  6. підвищене потовиділення, огрубіння шкіри, остеоартрит і підвищений ризик розвитку раку;
  7. підвищений ризик тромбозу;
  8. сексуальні розлади;
  9. інсульт;
  10. і безліч інших негативних наслідків.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь