Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно вибрати гумову суміш для вашого виробу?

Сумісність із середовищем і термостійкість є найбільш важливими параметрами для вибору базового каучуку. Точне знання температури і середовища (в тому числі мастильних матеріалів і засобів для чищення), в яких буде застосовуватися ущільнення в конкретному вузлі, є необхідною умовою для вибору підходящого базового каучуку та гуми, великий асортимент якої представлений на сайті https://www.elastomer.org.ua/.

Температурні діапазони для різних еластомерних з'єднань, відносяться до тривалих температур середовища, які не роблять агресивного впливу на базовий еластомер при цих температурах. У більшості типів гуми тривалий перегрів еластомеру призводить до подальшого зшивання полімерних ланцюгів, тобто набування твердості і високої залишкової деформації. Це призводить до збільшення нейтралізації деформації і (або) сил пружності, викликаних стисненням. Коли залишилися відновлюють сили більше не будуть достатніми, може статися витік.

Короткочасне перевищення допустимих довгострокових температур можливо певною мірою (обумовлено сумісністю з середовищем), але призводить до скорочення терміну служби виробу.

Практично всі еластомери в більшій чи меншій мірі схильні до фізичних або хімічних ефектів середовища, які залежать від хімічного складу еластомеру і середовища, а також від даних умов навколишнього середовища. Одним з основних факторів є температура. Агресивність середовища збільшується в міру підвищення температури.

Фізичні впливи включають два паралельні процеси:

  1. Поглинання середовища еластомером
  2. Витяг розчинних інгредієнтів з'єднання (зокрема, пластифікаторів) з еластомеру

Результатом є зміна обсягу, тобто набухання або усадка. Ступінь зміни обсягу в основному залежить від типу середовища, структури гумового складу, температури, геометричної форми (товщини матеріалу) і напруженого стану гумової частини. У здавленим стані гума набухає значно менше (до 50%), ніж у вільному стані, що можна побачити при випробуваннях на набухання.

Межа допустимого зміни обсягу залежить від застосування. Для статичного ущільнення можна допускати об'ємне набухання від 25 до 30%. Однак необхідно враховувати той факт, що набухання призводить до погіршення механічних властивостей і, зокрема, тих властивостей, які покращують опір екструзії.

У динамічному застосуванні набухання призводить до збільшення тертя і зносу. Тому максимальне набухання в 10% не повинно перевищуватися. Слід уникати усадки, оскільки стиснення буде зменшено, а ризик витоку збільшиться. Витяг пластифікатора з матеріалу іноді може бути компенсовано поглинанням контактної середовища. В цьому випадку сухе нагрівання, хоча і компенсується абсорбцією, може привести до надмірної усадки і витоку, коли гума висихає.

Хімічна реакція між середовищем і еластомером може призводити до структурних змін в формі подальшого зшивання або розкладання. Найменші хімічні зміни в еластомери можуть привести до значних змін фізичних властивостей, наприклад, крихкості. З цієї причини середовище та гумова суміш повинні бути сумісні в кожному випадку. Придатність еластомеру для конкретного застосування може бути встановлена тільки тоді, коли властивості, як середовища, так і еластомеру відомі в типових умовах роботи. Якщо конкретний матеріал підходить до середовища, він називається «стійким» до цього середовища.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.