Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості податкового аудиту

Для збільшення прибутку деякі компанії вдаються до податкової оптимізації. У короткостроковій перспективі це принесе вигоду. Однак через деякий час штучні податкові конструкції можуть привести до негативних економічних наслідків для компанії та кримінальної відповідальності її топ-менеджменту.

Для того, щоб своєчасно виявляти податкові ризики і вживати превентивних заходів щодо їх усунення, необхідно регулярно проводити податковий аудит від AC Crowe Ukraine.

З чого почати

По-перше, потрібно визначити періодичність проведення податкового аудиту: кожен квартал або рік. Вибір в кінцевому рахунку залежить від обсягу здійснюваних фінансово-господарських операцій, кількості оформлених документів і однотипності або різноманітності договорів, що укладаються. В рамках податкового аудиту має сенс перевірити три минулі роки: саме цей період можуть охопити інспектори при виїзний податкову перевірку.

По-друге, слід вирішити, кому доручити проведення податкової експертизи:

  1. створити в самій організації відділ податкового аудиту;
  2. звернутися до зовнішніх податкових аудиторів.

Кожен з наведених варіантів має свої плюси і мінуси. Розглянемо їх докладніше.

Відділ податкового аудиту

Створення власної контрольної служби дозволить:

  1. розташовувати постійно діючою структурою, яка буде регулярно моніторити ситуацію з податковими ризиками;
  2. підвищити якість роботи, оскільки штатні аудитори, працюючи в одній компанії, з часом набудуть спеціалізацію в певній сфері бізнесу;
  3. знизити ризики витоку конфіденційної інформації.

До недоліків власної контрольної служби можна віднести постійні витрати на оплату праці штатних працівників. Однак цей недолік компенсується тим, що витрати на оплату праці можна враховувати для цілей оподаткування без будь-яких ризиків.

У той час як витрати на зовнішніх аудиторів можуть викликати підозри у податкових інспекторів. Справа в тому, що податковий аудит не є обов'язковою процедурою, і тому організації, можливо, буде потрібно обгрунтувати доцільність його проведення.

Аутсорсинг податкових аудиторів

Залучення зовнішніх фахівців має такі переваги:

  1. оплата за певну роботу і більш ефективне управління витратами;
  2. широке коло клієнтів дозволяє аудиторам бачити повнішу картину сьогоднішньої податкової реальності;
  3. можливість отримати незалежну об'єктивну оцінку стану розрахунків з бюджетом.

Істотним недоліком співпраці із зовнішніми аудиторами є те, що їм буде досить складно в стислі терміни глибоко зануритися в деталі вашого бізнесу. Штатним фахівцям за роки роботи в компанії багато питань добре зрозумілі і знайомі, і це дозволяє розраховувати на більш ретельний і детальний аналіз і оцінку податкових ризиків.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.