Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Правильна оцінка вартості квартири: навіщо вона потрібна

При покупці квартири найчастіше громадяни звертаються в банк за іпотечним кредитуванням. І серед обов'язкових документів кредитна установа вимагає від позичальника звіт незалежного оцінювача про ринкову вартість квартири.

Для чого потрібна оцінка вартості квартири для іпотеки?

Сума кредиту для покупки квартири завжди досить велика і банк, ризикує, видаючи її. Тому, щоб не втратити видану суму при неплатоспроможності клієнта, кредитна установа вимагає оформити об'єкт нерухомості в якості застави на весь термін кредитування. Після того, як позичальник повністю погасить іпотеку разом з належними відсотками, банк знімає з квартири обтяження.

При розгляді документів на отримання іпотеки банк повинен володіти інформацією про ринкову вартість квартири, на яку позичальник бере кредит. Сума до схвалення не може перевищувати цієї вартості. Тому документ про оцінку нерухомості від https://baysan-ocenka.kz/ocenka-nedvizhimosti є обов'язковим в пакеті, який надається для отримання позики.

У звіті незалежного оцінювача вказується ринкова вартість житла. Вона дає уявлення:

  1. покупцеві - про те, наскільки ціна квартири реальна на ринку нерухомості;
  2. банку - на яку суму кредиту позичальник зможе претендувати і скільки можливо виручити при порушенні ним умов кредитного договору.

Незалежна оцінка не дасть можливості штучно завищити вартість квартири за договором для отримання більшої суми по іпотеці. А банку вона необхідна, щоб покрити свої збитки при продажу житла, якщо позичальник не зможе повністю виконати умови договору. Тобто оцінка - це страховка для обох сторін угоди.

Як же визначити правильно, скільки коштує ваша квартира?

І як увійти в ті самі 20%, які продаються? Потрібно орієнтуватися на ціни, за якими були продані квартири, аналогічні вашій, за останні пару років. Для цього варто вивчити основні майданчики оголошень, які запустили спеціальні сервіси оцінки у вигляді калькулятора нерухомості або ж агрегаторів, які зберігали історію оголошень.

На калькуляторі ви швидко дізнаєтесь орієнтовну вартість житла. Недолік же наступний: сервіс не завжди враховує всі важливі характеристики об'єктів (точна адреса, тип будинку, поточні пропозиції); скільки оголошення провисіла на сайті і як за цей час знижувалася ціна. До того ж не можна вплинути на вибірку - прибрати або додати інші будинки для оцінки; в розрахунок можуть потрапити фейки і повторні оголошення і т. д.

Оцінка на підставі історії оголошень дозволяє побачити, за яку ціну реально є попит і наскільки швидко продаються схожі об'єкти. Однак цей процес буде досить трудомістким. Складно оцінити всі в один клік: потрібно перевіряти кожен будинок в своїй локації окремо, прибирати дублі і застарілу інформацію.

Як відбувається процес оцінки квартири оцінювачем?

Процес визначення вартості об'єкта нерухомості починається тільки після того, як він знайдений і існує домовленість з продавцем про його продаж на умовах, які влаштовують обидві сторони.

Сам алгоритм дій можна описати таким чином:

  1. Покупець знаходить квартиру, яку збирається придбати. Попередньо обговорюються всі деталі угоди з продавцем.
  2. Визначається компанія, яка займатиметься незалежною оцінкою вартості квартири.
  3. Збирається пакет необхідних документів для проведення оцінки.
  4. При виході на об'єкт оцінювач зобов'язаний звірити схему техпаспорта з фактичним станом і визначити, чи мала місце перепланування.
  5. Після огляду і виміру кімнат складається звіт про виконану роботу з результатом ринкової вартості квартири.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.