Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Який електричний водонагрівач вибрати: проточний чи накопичувальний?

Який водонагрівач вибрати, як вибрати хороший водонагрівач для квартири або приватного будинку - ці питання стають актуальними при ухваленні рішення про організацію автономного забезпечення гарячою водою. Адже дуже часто централізовані системи постачання водою працюють з перебоями, на дачах немає центральної системи водопостачання - а гаряча вода необхідна як одна з основ комфортного проживання.

Найпопулярнішим рішенням в таких випадках є придбання і установка електричного водонагрівача. Інші енергоресурси - природний газ і тверде паливо - менш доступні в порівнянні з електроенергією, вона присутня практично повсюдно.

Електричні водонагреватели в Харькове за принципом роботи та пристрою діляться на дві великі групи:

  1. Накопичувальні;
  2. Проточні.

Проточні пристрої відрізняються компактними розмірами, оснащені потужним нагрівальним елементом. При виникненні потоку води за сигналом датчика він включається і нагріває воду до 20 - 40°C, в залежності від температури вихідної води та потужності споживання. За зовнішнім виглядом це зазвичай невеликий компактний блок з різьбами, другий популярний варіант виконання - змішувач з вбудованим нагрівальним елементом.

Накопичувальні пристрої більш складні у своїй будові та володіють збільшеними габаритними розмірами. До складу конструкції виробів цього типу входять наступні основні елементи:

  1. Накопичувальний бак - місткість варіюється від 10 до кількох сотень літрів;
  2. ТЕН - трубчастий електричний нагрівач (мокрого або сухого типу);
  3. Система управління температурою;
  4. Захисно-декоративний кожух.

Матеріалами виготовлення накопичувальних баків є нержавіюча або звичайна сталь, ємність оснащена різьбовими патрубками для приєднання підводок. Вироби зі звичайної сталі мають внутрішнє антикорозійне покриття, всі моделі (в т.ч. з нержавіючими баками) обладнані анодом (магнієвим або титановим) для зниження швидкості корозії. Системи управління можуть бути механічними або електронними - перші вважаються більш надійними і довговічними, другі трохи дорожчі, але набагато функціональніші. Корпус водонагрівача випускається у вигляді циліндра або плоского прямокутника, може мати вертикальну або горизонтальну орієнтацію, моделі місткістю до 100 літрів зазвичай встановлюються на стіну, більш об'ємні можуть розміщуватися підлоговим способом.

При виборі типу електричного водонагрівача - проточного або накопичувального - керуються насамперед планованим водоспоживання. Проточні пристрої призначені для постачання гарячою водою однієї, максимум - двох точок водорозбору - причому бажано не одночасно. При великому напорі води перегрів відносно невеликий - особливо це помітно в зимовий період (при низькій температурі вихідної води) - тому проточні пристрої зазвичай використовують для дрібних побутових потреб - помити руки, посуд і т.п. Також слід зазначити, що значна потужність нагрівального елементу і частота його включення вимагають наявності якісної електропроводки та скорочують термін служби елемента.

Зовсім по-іншому все виглядає у накопичувальних моделей нагрівачів. Тут є запас вже нагрітої води - тому користуватися нею комфортніше. При великому водоспоживанні можна підібрати модель з великим об'ємом бака - такої можливості у проточних пристроїв немає. Служать накопичувальні водонагрівачі також значно довше - особливо з нержавіючим баком і ТЕНом сухого типу.

Всі водонагрівачі електричного типу мають гарний вигляд - але давно існує думка, що оптимальним варіантом для комфортного забезпечення гарячою водою однозначно є пристрій накопичувального типу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.