Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке раннє втручання?

Раннє втручання - це комплекс освітніх, терапевтичних та медичних послуг для сімей з дітьми раннього віку, що мають порушення в розвитку або ризик розвитку порушення в силу біологічних або соціальних факторів.

Іноді з моменту народження дитини може бути очевидним, що дитині необхідна програма раннього втручання. Часто це стосується дітей, з вродженою патологією, дітей, що народилися недоношеними, з малою масою тіла, або дітей, які були прооперовані відразу ж після народження. Навіть до того, як дитину буде виписано додому з лікарні, батьки можуть потребувати консультації фахівців з раннього втручання про те, як розвивати дитину. Записатися до такого фахівця ви можете, перейшовши на сайт https://www.compass-hub.com.ua/ вже зараз.

Деякі діти можуть з'явитися на світ без будь-яких проблем, але їх розвиток може відбуватися повільніше, ніж в інших дітей, або відрізнятися від типових зразків розвитку. Зазвичай в таких випадках педіатр може звернути увагу на відставання і рекомендувати відвідування служби раннього втручання.

Які галузі дитячого розвитку знаходяться в фокусі уваги фахівців з раннього втручання?

Програми раннього втручання спрямовані на розвиток всіх базових навичок, а також будь-яких навичок, які дитина освоює протягом перших трьох років життя. А саме:

  1. Рухові навички (тримати голову, дотягуватися і брати іграшки, повертатися, повзати, вставати біля опори, ходити);
  2. Когнітивні навики (думати, пам'ятати, вирішувати поставлені завдання);
  3. Комунікативні навички (слухати, розуміти, розмовляти);
  4. Соціально-емоційні навички (гратися, взаємодіяти з іншими людьми, виявляти почуття);
  5. Навички самообслуговування (їсти, одягатися, умиватися) і охайності.

Як проходить перша зустріч з фахівцем з раннього втручання?

Найчастіше в програмах раннього втручання первинний прийом проводять два фахівці, які представляють різні дисципліни (це можуть бути педіатр, психолог і дефектолог). Це зроблено для того, щоб фахівці могли оцінити всі аспекти життя і розвитку дитини, а також наявні ризики найбільш повним чином.

Поясніть, що саме хвилює Вас у розвитку вашої дитини, чому ви вважаєте, що вашій дитині могли б бути корисними послуги програми раннього втручання.

Зазвичай на первинному прийомі фахівці не тільки вислуховують ваші питання і тривоги, але і проводять скринінг (швидку оцінку), що дозволяє визначити наявність у дитини порушення розвитку.

Батькам видаються списки питань щодо навичок дитини та форми для відповідей. Шкалу найкраще заповнювати в домашніх умовах, щоб спробувати наскільки дитина справляється з тим чи іншим навиком.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.