Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке Python

Python (він же Пайтон або Пітон) - одна з найпопулярніших мов програмування в світі. Новачки люблять його за простий синтаксис, а компанії-гіганти від Instagram до NASA - за потужність і можливості. Розповідаємо, як програмувати на Python і чому варто вибрати його в якості першої мови для вивчення. Також ви дізнаєтеся, в чому плюси і мінуси Пітона, його можливості, що прийнято писати на цій мові, а що ні.

Що ж це таке - Python

Python - це високорівнева скриптова мова програмування. Його розробив голландський програміст Гвідо ван Россум на початку 90-х років. Він поставив собі за мету створити просту, універсальну і потужну мову. І це спрацювало: через 30 років після запуску першої версії Python набирає все більшої популярності. У рейтингу мов програмування TIOBE від серпня 2021 року його обігнав Java і став другим за популярністю в світі.

Настільки широке поширення Пайтон забезпечили його масштабованість, висока продуктивність і структурованість. Філософія мови - «чим простіше, тим краще» - сформульована в списку з 19 принципів під назвою «Дзен Пітона». Курсы python онлайн - за посиланням.

Творці Python хотіли зробити програмування легким і забавним. Тому мову назвали на честь ікон британського гумору - комік-групи Monty Python, а в документацію додали пасхалки і відсилання до скетч-серіалу «Літаючий цирк» і фільмів колективу.

Переваги і недоліки мови

Програмісти люблять Python за універсальність, простоту і велика кількість готових рішень, але він програє іншим мовам в швидкості. Розберемо докладніше плюси і мінуси Пайтона.

Переваги

Простота. Python - структурований, легкий для вивчення мову з простим (в порівнянні з іншими мовами) синтаксисом. Тому у нього низький поріг входження. Замість того, щоб вникати в формальності мови, новачки можуть сконцентруватися на самому процесі кодинга.

Безліч готових рішень. Якщо ви вирішили створити щось на Python, перевірте - швидше за все, хтось уже це зробив. Є велика кількість готових бібліотек під будь-які завдання, наприклад:

  1. Pygame для невеликих ігор;
  2. Django і Flask для розробки сайтів, веб-сервісів і серверної частини додатків;
  3. NumPy для складних математичних обчислень, роботи з штучним інтелектом і машинним навчанням;
  4. Requests для спрощення веб-запитів;
  5. Pandas для обробки і аналізу даних;
  6. SQLAlchemy для роботи з базами даних;
  7. Pillow для обробки зображень.

Універсальність. Python працює практично на всіх платформах, в тому числі на найпопулярніших: Windows, Mac OS X і Linux. Написані на ньому програми можна переносити між платформами без змін.

Динамічна типізація. У цій мові не потрібно прописувати тип змінної. Це спрощує код і знижує кількість багів і фатальних помилок.

Недоліки

Низька швидкість. Зворотний бік динамічної типізації: вона вимагає великих витрат пам'яті і, як наслідок, більше часу на обчислення.

Непридатність для мобільної розробки. Звичайно, при бажанні можна написати мобільний додаток на Python, але в цьому мало сенсу, так як є більш підходящі інструменти.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.