Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Яке буває робоче взуття

Особливості та призначення

Робоче взуття - така сама частина екіпіровки співробітника, як і спецодяг. Призначення у нього відповідне: захист від потенційно шкідливого виробництва, від погодних умов, вологи та хімічно активних речовин, гострих предметів. Крім того, воно робить працю комфортнішою, підвищує рівень життя робітника. Тому якісне робоче взуття повинне бути зручним, міцним і відповідним ДСТУ 12.4.127-83.

Як і у випадку зі спецодягом, забезпеченням співробітників взуттям займається роботодавець, він зобов'язаний своєчасно оновлювати форму, чистити його, зберігати і перевозити. Відповідно до технічних норм, спецвзуття має відповідати сфері діяльності робітника, пори року та умовам праці. Якісна рабочая обувь - за посиланням.

Основні види

Спецвзуття представлене декількома типами:

  1. чоботи з подовженим та укороченим халявою;
  2. напівчоботи;
  3. черевики та берці;
  4. калоші;
  5. закриті туфлі;
  6. капці;
  7. сандалі;
  8. бахили.

Застібки також можуть бути різними - у вигляді шнурівки, липучки, липучки зі шнурівкою, спеціалізованих металевих застібок. Робоче взуття, як і спецодяг, ділиться на зимове та демісезонне: перше утеплене, із захистом від вологи, друге зазвичай виготовляється з дихаючих матеріалів, щоб забезпечити ноги вентиляцією. Можливе використання спецвзуття з дірочками або люверсами, за принципом «кроксів», які застосовуються в сферах, де взуття потрібно постійно чистити, наприклад, в медицині.

Проте найголовніший поділ — від того, від чого взуття захищає. Класифікувати його можна так:

  1. для захисту від механічних ушкоджень;
  2. для взаємодії з агресивними хімічними та біологічними середовищами;
  3. для запобігання опікам та термічній дії;
  4. для захисту від ураження електрикою.

У кожному окремому випадку підбираються відповідні матеріали, використовуються свої технології. Захисне взуття обов'язково має робитися по ГОСТ, щоб забезпечити працівників гідним рівнем захисту.

Матеріали для виготовлення

Конкретними властивостями повинні мати матеріали, у тому числі виробляється робоче взуття. Найбільш затребуваними є:

  1. Шкіра та шкірозамінник використовуються для верхньої частини. Це міцний, стійкий до несприятливих погодних умов матеріал, до того ж досить естетичний. Натуральна шкіра приємна тілу, "дихає", її комфортно носити - як і якісну еко-шкіру. Нерідко таке робоче взуття зміцнюється металевими вставками, наприклад, на шкарпетках.
  2. Гума ідеально підходить для того, щоб убезпечити працівника від удару електричним струмом, від агресивного хімічного та біологічного середовища, від вологи. Вона водонепроникна, з неї часто роблять підошви, іноді повноцінні чоботи і калоші, а за рахунок простоти догляду гума нерідко застосовується в тих областях, де одяг часто потрібно мити і обробляти: харчова промисловість, медицина, фармацевтика.
  3. Повстяні валяні чоботи, вони ж валянки, ідеально підходять для низьких температур, для роботи просто неба, на снігу. Вони промокають, при цьому мають низьку теплопровідність, завдяки чому в них дійсно не холодно. Крім того, їх можна носити поверх іншого взуття.

Сучасне спецвзуття виконується з ортопедичними устілками, особливо для областей, де працівник змушений проводити на ногах багато часу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.