Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке саморозвиток: визначаємо складові та шукаємо способи реалізації

На погляд відповідь питанням, що таке саморозвиток, очевидний й у поліпшенні необхідних навичок для розвитку. Однак без розуміння механізмів та причин саморозвитку буде складно нормально організувати сам процес та досягти результатів.

Сучасна парадигма така, що часто пов'язують саморозвиток із особистим успіхом, а його у свою чергу з бізнесом та грошима. Однак такий підхід не враховує різних потреб людей і заганяє багатьох у пастку. У нашій статті ми розповімо, що таке жизненные ценности, саморозвиток, з чого воно складається, як ним займатися і що може допомогти цьому шляху.

Поняття саморозвитку

Що таке саморозвиток? Насамперед, це постійна робота над собою, вдосконалення своєї особистості, покращення своїх якостей. Щоб досягти успіху в житті, людина має зосередитись на основних цілях та бажаннях. Для здійснення потрібно постійно вивчати щось нове, невідоме раніше, видобувати потрібну інформацію. Все це включає процес саморозвитку.

Саморозвиток і самовдосконалення допоможуть вийти з таких плачевних ситуацій, як невдоволення собою та своїм життям, невпевненість у завтрашньому дні, регулярні провали та невдачі.

У процесі саморозвитку особистості насправді не все так просто, як здається на перший погляд. Будь-які цілі та мрії можуть стати реальністю, якщо робота над собою приносить щире задоволення. І, звичайно ж, працювати потрібно постійно і мати велике бажання змінити свою долю і помінятися самому на краще.

Коли людина вибирає професію, самовдосконалення має йому велике значення. І тут виникає потреба також у професійному саморозвитку. При прийомі працювати велике значення мають професійні якості людини. Проте остаточне рішення роботодавець приймає, вивчивши рівень саморозвитку потенційного працівника. Саме ця характеристика покаже, наскільки людина є перспективною для організації. А решті можна навчити в процесі роботи.

Чинники, що затримують саморозвиток

Більшість людей пливе за течією і живе сьогоденням, не думаючи про те, що себе можна і треба міняти. Такі люди «консервуються», зберігають старі навички та звички, не замислюючись про придбання нових.

Чому це трапляється? Ось найпоширеніші причини:

Лінь

Через неї ви не читаєте книги. Не займаєтесь спортом. Не ходіть по виставках та музеях. Не зустрічаєтеся з однодумцями, тому що інтересів не залишилося. Подумайте, скільки можливостей ви втрачаєте через лінощі!

Стереотипи

Сучасний світ сприяє тому, щоб рішення за вас приймало ваше оточення. А саме: що вам надягати, що їсти, як правильно любити чи ненавидіти і навіть як думати. При цьому свої власні думки та емоції засуваються на задній план.

Знецінення навчання

На жаль, багато людей сприймають навчання як процес, нав'язаний батьками та соціумом. Вони вважають, що «відмучилися» у школі, потім у коледжі чи виші і на цьому освіта закінчена. Чому так відбувається? Швидше за все, у дитячому та юнацькому віці були якісь невдачі, поразки.

У зв'язку з цим із навчанням стали асоціюватися неприємності, несправедливість. Але це зовсім не так! В даний час ви можете вибрати те, чого хочете самі, будь то курси комп'ютерної графіки або навчання в'язання. Ви більше нікому нічого не винні, все залежить від вас самих.

Страх невдачі

Багато хто з нас має усталену оману, що якщо одного разу зазнати невдачі, то решта спроб теж проваляться. Це дуже шкідлива установка. Більшість знаменитостей перед тим, як досягти успіху, теж зазнавали невдач.

Хибна межа досягнень

Багато хто вважає, що все, чого вони могли досягти, вже відбулося. Їм уже добре, зручно і більше нічого не потрібне. Тому не варто виходити із зони комфорту та щось міняти.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.