Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати культиватор: корисні рекомендації та основні правила

Культиватор – це незамінний інструмент для садівників та городників. Він дозволяє швидко і ефективно зорати і розпушити землю, а потім підгорнути її, зробити борозни та проборонувати ґрунт.

Вибираючи такий агрегат, важливо враховувати якість комплектуючих, ключові характеристики та вартість. Про все це розповідаємо у статті.

Пристрій та робота культиватора

Дана конструкція складається з рами з силовим агрегатом та валу з інвентарем. Руки розташовані ззаду, і оператор тримається за них, коли проводить роботу.

Культиватор навесной допомагає швидко виконувати основні завдання, що стосуються розробки та обслуговування ґрунту, а також подальшої посадки та збирання врожаю. Деякі моделі сумісні з візками, щоб пересуватися можна було разом із зібраними овочами/фруктами.

Культиватор не оснащений валом відбору потужності, тому не дозволяє, як мотоблок, обробляти ділянки землі площею до 5 Га. Максимум, на який розраховане це обладнання, становить 40 соток.

Ця компактна техніка хороша на кожному етапі обробки ґрунту — і під час підготовки, і при роботі з урожаєм.

Що дозволяє зробити культиватор:

  1. скопати;
  2. розпушити;
  3. позбутися бур'янів;
  4. зберегти вологу в ґрунті та закрити тріщини;
  5. підгорнути стовбури посадок.

Який двигун краще

Вибираючи культиватор, ви розглядаєте моделі із бензиновим, електричним або акумуляторним двигуном.

Електричне обладнання найдешевше і найпростіше в обслуговуванні. Воно не видає вихлопів та зайвого шуму і не вимагає постійної доливки ПММ. Мінус - невисока потужність та радіус роботи, обмежений подовжувачем.

Електричний культиватор підійде власникам городу на кілька сотень без масштабних посадок.

Бензинові моделі добре підходять для роботи на великих площах. Їм не потрібна електромережа, і вони не залежать від довжини кабелю. Культиватори, що функціонують на бензині, є досить потужними. Більшість із них мають реверс ходу – передачу назад. Недоліки в тому, що така техніка видає багато шуму і шкідливих вихлопів в атмосферу. Крім того, вона потребує дорогого обслуговування.

Акумуляторні культиватори вважаються найпотужнішими, тому їх застосовують на малих територіях. Їхня потужність не перевищує 1 кВт. Основні переваги – відсутність шкідливих вихлопів та можливість орати ділянку навіть у місцях, де немає електромережі.

Про потужність культиваторів

Рівень потужності пристрою безпосередньо впливає на потрібну ширину фрези. Чим вона ширша, тим потужнішим повинен бути мотор. Ширина фрези визначає площу орання і час, протягом якого проводитиметься робота.

Вивчіть показники потужності інструментів, орієнтуючись на територію, що обробляється.

Крім цих середніх показників, при виборі спеціальної техніки потрібно враховувати додаткові опції та такі фактори, як, наприклад, утоптаність ґрунту.

Вибір типу редуктора

Редуктором якого типу може бути оснащений культиватор:

  1. ланцюговий;
  2. шестерний;
  3. черв'яковий.

Якщо купується потужний бензиновий культиватор, варто взяти ланцюговий або шестерний варіант. Для невеликих територій підійде електричний пристрій із черв'ячним редуктором.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.