Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Комплексне лікування наркоманії та алкоголізму

Комплексне лікування наркоманії та алкоголізму – це набір упорядкованих етапів, спрямованих на повне одужання наркомана чи алкоголіка у всіх основних сферах: Фізичній, Психологічній, Соціальній та Духовній. Як і процес формування хвороби, одужання має бути поступовим і послідовним. Воно обов'язково подружить втручання професіоналів у процес лікування.

Принципи та методи комплексного лікування

Для тих, хто вирішив позбавитися залежності, експерти рекомендують взяти до уваги такі правила:

Дослідниками у галузі наркології доведено: вилікувати залежність за короткий термін неможливо. Тільки дотримання певних етапів лікування алкоголізму та наркоманії, терпіння пацієнта, тривала робота та завзятість допоможуть досягти якісного, тверезого життя.

Самостійне лікування – міф, розвіяний гірким досвідом сотні тисяч людей. Займатися лікуванням та контролювати стан алко- та наркозалежних у процесі реабілітації мають кваліфіковані фахівці. Більшість наркологів стверджують, що ставлення до процесу лікування має бути таким самим, як, наприклад, до лікування діабету: порядок, контроль, довіра професіоналам.

Усі рекомендації професіоналів мають виконуватися беззаперечно.

Етапи комплексного лікування наркоманії та алкоголізму

Лечение от наркозависимости передбачає суворе дотримання етапів:

  1. Інтервенція (мотивація на лікування). Мотивуюча бесіда спеціаліста з хімічної залежності з пацієнтом, який страждає на алкогольну або наркотичну залежність. Основна мета етапу – зазначити наявність наявної проблеми у людини, отримати згоду пацієнта на реабілітацію без застосування фізичних зусиль.
  2. Детоксикація. Зняття абстинентного синдрому медикаментозно у домашніх умовах, чи стаціонарі. Поки людина не позбавиться фізичної ломки, що супроводжує болем і дискомфортом у всьому організмі, вона не зможе повноцінно розмірковувати про масштаб існуючої проблеми.
  3. Кодування спеціальними блокаторами, що нейтралізують дію алкоголю та наркотиків. Препарат блокує відділ мозку, який відповідає за отримане задоволення від психоактивних речовин. Після кодування людина не бачить сенсу у вживанні, тому що не відчуває очікуваного ефекту. Етап не є обов'язковим, служить як підстрахування у процесі стабілізації психологічного стану.
  4. Усунення наслідків отруєння психоактивними речовинами. Зняття ломки значить повне очищення організму. За період вживання у внутрішніх органах людини накопичується безліч токсинів, не перероблених печінкою. Отруйні речовини продовжують руйнувати життєво важливі органи ще тривалий час. Тому, перш ніж відновлювати психологічний стан, важливо змусити повноцінно функціонувати весь організм.
  5. Діагностика пацієнта. Здійснюється професійними психологами для глибокого аналізу психічного та психологічного стану людини. За результатами обстеження розробляється індивідуальний план лікування з можливістю його корекції у процесі реабілітації.
  6. Реабілітація. Психокорекційні процедури у стаціонарі, створені задля усунення причин вживання, придушення потягу наркотиків, придбання навичок тверезого життя. Мета – викликати у хворого негативне ставлення до психоактивних речовин, зорієнтувати, зацікавити новими захопленнями, розбудити інтерес до життя, навчити контролювати емоційний стан.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.