Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати зварювальний інвертор: корисні поради

Традиційні зварювальні трансформатори поступово поступаються місцем багатофункціональним інверторним апаратів, широко затребуваним як для побутового, так і для професійного застосування.

Принцип роботи зварювальних інверторів

Основна відмінність цих апаратів від трансформаторів - багатоступінчате перетворення параметрів напруги електричного струму в характеристики, оптимальні для зварювального процесу.

Етапи перетворення

Змінний мережевий струм частотою 50 Гц подається на первинний випрямляч для його трансформації в постійний.

Згладжений фільтром ток за допомогою модулятора на напівпровідникових приладах перетвориться знову в змінний дуже високої частоти - до 50 кГц.

На останній стадії відбувається формування струму, параметри якого оптимальні для зварювання.

За допомогою електронної «начинки» інвертора реалізується контроль параметрів електричної дуги.

Види інверторних апаратів

Апарати для ручного зварювання покритими електродами, що позначається абревіатурою ММА, поділяються на групи.

Побутові. Агрегати для нечастого застосування і нескладних робіт, що не вимагають великої потужності.

Напівпрофесійні. Середній клас за ціною, потужності і продуктивності.

Професійні. Здатні витримувати щоденні навантаження, в цьому класі присутні універсальні агрегати, які, крім ручного дугового зварювання, можуть працювати в інших режимах: як різака або для зварювання в середовищі інертних захисних газів.

Перед тим, як придбати сварочный инвертор на sea-tools.com.ua, потрібно взяти до уваги комплекс параметрів.

Товщина зварювальних виробів. Не рекомендується вибирати апарат в розрахунку на використання на максимальному зварювальному струмі. У характеристиках інвертора вказується час, яке він може працювати в максимальному режимі, і час подальшого відпочинку, період розрахунку - 10 хвилин. Наприклад, показник в 40% означає, що апарат після 4-х хвилинної роботи в максимальному режимі повинен відпочивати 6 хвилин. На середніх і низьких токах необхідності в таких перервах немає.

Напруга мережі. Велика частина агрегатів розрахована на роботу в побутових однофазних мережах. Сучасні моделі інверторів від Sea-tools зазвичай передбачають можливість стрибків напруги. Показник можливості відхилення від 220В, рівний 20-25%, означає, що такі апарати можуть працювати в діапазоні 170-270В. Для домашнього використання в районах з більш-менш стабільною напругою досить показника 10-15%. Чим більше захист від стрибків, тим дорожче коштує агрегат.

Важлива складова апарату - друковані плати. Їх поломки трапляються досить часто, а вартість ремонту дуже висока. Найбільш дешеві інвертори - з одного платою, на якій розташовується вся електроніка. Вартість плати становить приблизно 80% від ціни апарату. Визначити такий агрегат можна по розташуванню силових роз'ємів, які знаходяться поруч один з одним вертикально. Для роботи в складних умовах кращі моделі з тунельним розташуванням плат, для яких характерний поділ на дві зони: «брудну», в якій змонтовані вентилятор, трансформатор і радіатори, і «чисту» з розташованої в ній електронікою.

У паспорті вказується діапазон температур, при яких допустима робота агрегату. Вихід за межі цих параметрів призведе до поломки зварювального устаткування. Особливо електроніка чутлива до мінусових температур. Тому, якщо в інструкції до апарату чітко не зазначена можливість його експлуатації при негативних температурах, то краще від цього відмовитися.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь